Politika

Inkább ne vedd be, ha teheted: ez a gyógyszer 79%-kal növelheti a demencia kialakulásának kockázatát

femcafe.hu

Egy új tanulmány szerint kétszer is érdemes meggondolni, hogy egyből a vényköteles gyógyszerért nyúljunk-e…

Sokan nem tudják, de a demencia, azaz az időskori szellemi leépülés egy gyűjtőfogalom, méghozzá olyan betegségeké, amelyek ezt előidézhetik, idősebb korban gyakran előforduló megbetegedésekhez társulhat. Különböző tünetei lehetnek, így a feledékenységen és a memóriazavaron kívül jellemző a beszédzavar, személyiségváltozás és az ítélőképesség károsodása is. A demenicánál elkülönítjük egymástól a másodlagos és az elsődleges formákat, bizonyos esetekben tehát visszafordítható, így jobb, ha minél előbb kiderül a baj. Vannak azonban olyan élelmiszerek vagy épp orvosságok, melyek növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát: egy új kutatás szerint egy bizonyos vényköteles gyógyszer akár 79%-kal is növelheti a demencia kialakulásának rizikófaktorát, így érdemes alaposan átgondolni, hogy tényleg szükség van-e a tabletta bevételére…

Ahogyan a Mirror is írja, a Journal of Alzheimer’s Disease nevű folyóiratban megjelent kutatás szerint a fehér emberek esetében 79%-kal nagyobb eséllyel alakulhat ki a demencia, ha az illető vényköteles altatót szed. Márpedig a probléma az, hogy manapság igencsak sokan nyúlnak a különböző altatókért egy nyugodt pihenés érdekében, ám a California-San Francisco-i Egyetem tanulmánya szerint ez a legrosszabb, amit tehetünk.


A vizsgálat során, annak időtartama alatt a megfigyeltek 20 százalékánál demencia alakult ki: kiderült, hogy azoknak, akik gyakran vagy majdnem mindig szedtek altatót, 79%-kal nagyobb volt az esélyük arra, hogy kialakuljon náluk a demencia, mint azok esetében, akik soha vagy csak ritkán szedték ezeket a vényköteles szereket. Az is kiderült továbbá, hogy a fehérek háromszor nagyobb valószínűséggel nyúlnak ilyen gyógyszerekhez, mint a fekete emberek, ami a társadalmi-gazdasági különbségek miatt van. Ezáltal azonban a fekete bőrűek kevésbé fogékonyak a demenciára, míg a fehérek között gyakrabban alakul ki ez az állapot, amit a krónikus álmatlanságra felírt gyógyszerek fokozhatnak.



Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top