Külföld

Loptak, ezért amputálják a fiúk karját – 10 éve nem kapott senki ilyen súlyos büntetést ezért Szudánban

Címlapkép (illusztráció): Pixabay
Az ítélet szerint a húsz év körüli fiatalok gázpalackokat loptak. Nem csak a karjukat vágják le emiatt, börtönbe is kell menniük és kártérítést kell fizetniük.

Kézamputációra ítéltek három fiatal férfit Szudánban lopás miatt – írja a Guardian.

Tíz év után először szabtak ki ilyen súlyos ítéletet egy ilyen ügyben az országban,

ahol úgy tűnik, megakadtak a korábban beindult demokratizálódási folyamatok.A három húsz év körüli fiatal az ítélet szerint gázpalackokat lopott el Szudán legnépesebb városában, Omdurmanban.

A bíróság döntése értelmében – amellett, hogy levágják a karjukat – még három évre börtönbe is be kell vonulniuk és kétmillió szudáni fontot, átszámítva körülbelül 1,2 millió forintnak megfelelő összegű kártérítést kell fizetniük.

Az ítélet még két héttel ezelőtt született meg, de csak most került nyilvánosságra. A három fiút a főváros, Kartúm északi részén lévő Koper börtönbe szállították, itt hajtják majd végre az ítéletet is. Ugyanebben a börtönben raboskodik a Omar el-Basír volt szudáni elnök is.

Az Ugandában működő jogvédő szervezet, az African Center for Justice and Peace Studies azzal vádolta a szudáni hatóságokat, hogy nem adták meg a tisztességes eljáráshoz való jogot a három fiatal férfinak. A szervezet szerint például

a tárgyalás során jogi képviselőjük sem volt, az ítéletet pedig kizárólag tanúvallomásokra alapozva hozta meg a bíróság.

Szudánban 1983 óta – kisebb megszakításokkal – az iszlám jog alapján ítélkeznek. 2019-ben, Basír menesztése után azonban bevezettek néhány progresszív törvényt az országban, ekkor tiltották meg például a női nemi szervek csonkításának gyakorlatát, illetve a korbácsolást. 2021-ben az ország csatlakozott a kínzások, és más emberetlen büntetési formák tilalmáról szóló ENSZ-egyezményhez is, ennek passzusait azonban végül nem ültették át a helyi jogrendbe.


A 2021. októberi katonai puccs azonban véget vetett a beindult demokratizálódási folyamatnak. A mostani ítélet kapcsán is sokan attól tartanak, hogy az állam visszatér a korábbi szélsőséges ítéleteket gyakorlatához.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top