Politika

Visszaélhet az energiaárakkal az állami szolgáltató – itt a versenyhivatal válasza

Fotó: Quinten de Graaf

Sok vállalkozás úgy érzi, hogy az állami MVM visszaél az erőfölényével az energiaszerződések megkötésekor. Megkérdezték a Gazdasági Versenyhivatalt is, hogy vizsgálják-e az energiapiacot. Sok meglepetés nem volt a válaszban.

Nem vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai energiapiacot a nagymértékű energiaár-emelkedések miatt. A hatóságot a 24.hu kérdezte meg, miután több jelzés is érkezett a portálhoz arról, hogy az állami energiaszolgáltató, az MVM visszaél az erőfölényével az árszabást és a szerződéskötési gyakorlatát illetően. Többek között

egyoldalú szerződésfelmondást, tízszeres vagy még nagyobb áremelést, egynapos gondolkodási időt, kaotikus árazást

emlegettek az érintett vállalkozások.

A GVH megerősítette, hogy több beérkező jelzést is megvizsgáltak az MVM piaci tevékenységével kapcsolatban, de ezek egyike sem alapozta meg a hatóság versenyfelügyeleti eljárását.

 

Mennyi az annyi?

  • A vállalkozások köbméterenként 1300 forint gázárról kaptak szerződéstervezeteket az MVM-től.
  • Az átlagon felüli lakossági fogyasztóknak az állam „lakossági piaci” áron, 767 forintért adja a gázt.
  • Miközben a tőzsdei árak vagy a tavaly betárazott orosz importgáz átlagára alapján 180-573 forint közötti díj következne a portál szerint.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a rezsicsökkentett lakossági árat keresztfinanszírozzák a vállalkozásoknak, intézményeknek felszámított piaci árak extrabevételéből.

Nincs itt semmi látnivaló, mert ez nem piac

A versenyhivatal válasza szerint a fenti gyakorlat az állami szabályozás érvényesítéséből fakad, vagyis nem minősül piaci magatartásnak. Márpedig a versenytörvény alapján a Gazdasági Versenyhivatalnak kizárólag vállalkozások piaci tevékenységével kapcsolatban van hatásköre.


A GVH-hoz egyébként augusztus óta

  • 33 panasz érkezett az energiapiaci áremelések kapcsán, a többsége még tavaly. Ezeket az illetékes szerveknek továbbították, például az energiahivatalhoz.
  • Az élelmiszerdrágulás kapcsán 45 jelzés érkezett hozzájuk, ebből 33 csak idén. Ezen a piacon egyébként egy gyorsított ágazati vizsgálatot is elindított a hivatal.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top