Politika

Döbbenetes fordulat: K. Endrét a szabadulása után presbiterré választhatta a Bicskei Református Egyházközség

A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese állítólag csak a napokban mondott le a tisztségéről.


A bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endrét a szabadulása után, tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották – állítja két, egymástól független forrásra hivatkozva a 444. Az egykori gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban lemondott tisztségéről.

A lap azt írja, a református egyházközségek hat évre választják meg a döntéshozó testületet, a presbitériumot, amelynek tagjai, a presbiterek olyan, az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal, mint a költségvetés és más gazdasági kérdések, az alkalmazottak felvétele, új lelkészi állás szervezése.


Arról, hogy kik lehetnek presbiterek, Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke írt. Az Újszövetségből idéz egy erre vonatkozó felsorolást arról, milyennek kell lennie egy presbiternek:

  • feddhetetlennek,
  • megfontoltnak,
  • józannak,
  • tisztességesnek,
  • vendégszeretőnek,
  • tanításra alkalmasnak,
  • nem részegesnek,
  • nem kötekedőnek, hanem megértőnek,
  • a viszálykodást kerülőnek,
  • nem pénzsóvárnak.

Viczián így összegezte a presbiterekkel szembeni elvárásokat:

„Arra a kérdésre kerestük a feleletet, hogy lehet-e bárki presbiter. A rövid válasz az, hogy NEM. Mind a Szentírás, mind egyházi törvényeink korlátozásokat tartalmaznak. Ezek a korlátozások az isteni kiválasztástól és elhívástól, a jellem-tulajdonságokon és emberi kapcsolatokon keresztül, egészen az adminisztratív feltételek teljesüléséig terjednek. A gyülekezet választójogú tagjainak felelőssége, hogy Isten akaratát előzetesen imádságban tudakolva, olyan személyeket jelöljenek és válasszanak meg, akiknek a rátermettsége és készsége már korábbi gyülekezeti szolgálataik során nyilvánvalóvá vált, és ismereteik szerint nincsenek kizáró tényezők.”


Az, hogy egy gyülekezetben kik a presbiterek, nem titkos információ, és többnyire az interneten is közzéteszik a listát. A Bicskei Református Egyházközségnél az előző, 2017-es választás eredményét, vagyis a megválasztott presbiterek és pótpresbiterek névsorát posztolták a Facebookon. A 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményei azonban sehol sem elérhetők.


Máté János bicskei református lelkész a 444-nek nem válaszolt arra a kérdésre, hogy tavaly valóban megválasztották-e presbiternek K. Endrét, hiába ajánlották neki, hogy elég egy igent vagy nemet mondania, inkább gyorsan letette a telefont. Még azután is keresték Mátét, amikor egyre több jel utalt arra, hogy K. Endre csakugyan presbiter volt, de ekkor már csak annyit mondott:

Nem nyilatkozom.


Az egyházközségek fölötti igazgatási szint az egyházmegye, a bicskei a vértesaljaihoz tartozik. Ennek az esperese Hajdú Szabolcs Koppány, akitől hiába kérték írásban a bicskei presbiterek névsorát, nem reagált. A telefonos megkeresést pedig azzal hárította el, hogy a református egy alulról építkező egyház, és keressék a bicskei református lelkészt, Máté Jánost.

A református egyház sajtóosztálya az alábbi választ adta:

„Nem rendelkezünk információval a helyi gyülekezet presbitériumának összetételéről. Javasoljuk, hogy kérdésükkel forduljanak közvetlenül a Bicskei Református Egyházközséghez.”

A múlt héten pedig a lap újabb jelzést kapott:

A vasárnap 10-órakor kezdődő istentiszteleten jelenti be a bicskei református lelkész K. Endre presbiteri tisztről való lemondását.

A lelkész az istentiszteleten a prédikációt követően kihirdette az aktuális, közérdekű információkat és ekkor hangzott el, hogy változás történt a presbitérium összetételében, mivel lemondott az egyik presbiter. Hogy mi a neve a lemondott presbiternek, azt a lelkész nem közölte.

Mivel a lelkész nem nyilatkozott az ügyben, így nem tudták megerősíteni vele a presbitérium megválasztásának körülményeire vonatkozó értesüléseket sem. A 444 azt írja, hogy tavaly év végén az egyik vasárnapi istentisztelet záró szakaszában a jelöltek egyenként mentek ki az úrasztalához, és pár szót mondtak magukról bemutatkozásképp. Köztük lehetett K. Endre, aki azt mondta, hogy Erdélyből jött és Bicskén él. A hívek többsége nem tudott arról, hogy el volt ítélve.


A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett: igaz-e a szóbeszéd, csakugyan el volt-e ítélve K. Endre. A tiszteletes erre azt mondta, kegyelmet kapott, de különben is, ártatlanul lett megvádolva.

Maga a választás sem a megszokott rendben zajlott, hiszen korábban a jelöltekre egyenként szavazhattak a gyülekezeti tagok, most azonban egyben a 20 fős listára és a póttagokra. A lemondást hozó presbiteri gyűlést a múlt héten tartották. Hogy maga a titkolt presbiter indítványozta-e vagy valamelyik társa, netán a lelkész, azt nem tudni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top