Politika

Mi a fene folyik itt? Egyre több titkos döntést hoznak Orbánék, de egy apróságot mégis elárultak

Orbán Viktor és emberei akár 90 évre is eltitkolhatják egy-egy döntésüket. Tudtad, mennyi titkos kormányhatározat született?


2023-ban 28 titkosított kormányhatározat született – közölte a Miniszterelnöki Kormányiroda, miután a hvg.hu közérdekű adatigénylést nyújtott be. 2022-ben ez a szám csak 24 volt, 2021-ben viszont 38 – jegyezte meg a portál.

Ezeknek a dokumentumoknak a közös jellemzőjük, hogy négyjegyű számmal jelölik őket, amelyek háromassal kezdődnek. A titkosított iratokat így „háromezres” kormányhatározatoknak nevezik.

A dokumentumokat tartalmuktól függően akár 30 évre is titkosíthatják, ráadásul ez kétszer meghosszabbítható, így előfordulhat, hogy egyes iratok 90 évig rejtve maradnak a kíváncsi szemek előtt.

Miről szólhatnak ez a pár kormányhatározat?

A szóban forgó dokumentumokban hadititkok, a nemzetbiztonságot érintő fontos információk is lehetnek, de hazánk gazdasági tevékenységeit is tartalmazhatják az iratok.


Kapcsolódó: Titkos kormányhatározatban döntöttek Orbánék – erre utasították a TEK-et

hvg.hu összesítése szerint

  • 2010-2014 között 72,
  • 2014-2018 között 96,
  • 2018-2022 között 115

háromezres kormányhatározat született.

Kétezresekből sincs hiány Orbán Viktor kormányánál

A kétezres kormányhatározatok ugyan nem titkosak, de a tartalmukat mégsem verik nagydobra a nyilvánosság előtt. 2023 első negyedévében 96 ilyen határozat született, azaz minden napra jutott egy darab belőlük.


2022-ben 470 olyan dokumentum született, amelyet nem hozott nyilvánosságra Orbán Viktor és kormánya. Tartalmukat csak a döntésben érintett szűk kör ismerhette meg.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top