Politika

Csúnyán lebukott az Orbán-kormány: A szakértő szerint hazudott Gulyás Gergely a kormányinfón

Helyretették Orbán miniszterét, miután a kormányinfón hazudozott a NATO-ról.


Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a legutóbbi kormányinfón elhangzottakra reagálva, arra hívta fel a figyelmet, hogy finoman szólva is „tévedés” az a kormányzati narratíva, miszerint aggasztó módon „éles és rossz irányú negatív fordulat állt be” a NATO hozzáállásában, valamint hogy a szövetség „arra készül, hogy Ukrajna oldalán a gyakorlatban is bevonódik a konfliktusba”.


„Függetlenül attól, amit Emmanuel Macron mondott, a NATO azt erősítette meg, hogy

nem akar és nem fog beavatkozni a harcokba, nem fog katonákat küldeni Ukrajnába”

– rögzítette Kaiser Ferenc. A biztonságpolitikai szakértő jelezte, „Emmanuel Macron ugyan mondott egy meredeket, ám azt a tagállamok többsége nyomban visszautasította”.

Mit mondott a kormányinfón Gulyás?

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, szerinte már Európa meghatározó politikusai beszélnek arról, hogy Ukrajnába katonákat kell küldeni, „noha ez korábban egyértelműen vörös vonal volt az Ukrajnát fegyverekkel támogató országok számára is”.


Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint aggasztó, hogy a NATO „irányt váltott a kérdésben”. Gulyás hozzátette, korábban a NATO csak kommentálta az ukrajnai történéseket, de nem vált a konfliktus tevékeny részesévé, és a világháború veszélyére hivatkozva utasította el a beavatkozás lehetőségét.

„Éles és rossz irányú negatív fordulat állt be”

– magyarázta a kormányinfón Gulyás.

Tévedésbe esett a kancelláriaminiszter

A kancelláriaminiszter mondandójával arra utalt, hogy Macron korábban nem zárta ki csapatok küldését Ukrajnába. A Euronews beszámolója szerint február 20-án, az orosz hadseregnek adandó európai válasz témájában tartott párizsi konferencia előtt hangzott el a francia elnök felvetése.

A nyugati vezetők szerint ugyanakkor gondolatkísérletként, a partnerek és Oroszország megszondázásaként fogalmazta meg Macron kijelentéseit, többek között Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter, Andrzej Duda lengyel elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök jelenlétében.


Macron közölte: egy ilyen lépésre nem azért van szükség, mert Európa félelmet akarna gerjeszteni, hanem sokkal inkább azért, mert

a kontinens jövője a tét.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne győzzön”

– húzta alá a francia elnök, aki nem zárta ki csapatok küldését a háború sújtotta Ukrajnába, mert – fogalmazott – „nem lehet mindig csak Amerikára várni”.

KapcsolódóVégzetes fordulat jöhet a háborúban: Elárulták az ukrán elnököt

Fontos megjegyezni, hogy

Macron felvetését a többi vezető szinte azonnal elutasította.

Katonai elemzők közlése szerint pedig Franciaország nem közvetlen frontharcokban vállalna szerepet, hanem olyan humán szolgáltatásokat nyújtana, mint

  • az aknamentesítés,
  • felderítés,


  • kiképzés,
  • utánpótlás-szervezés
  • és karbantartás.

A NATO nem küldött volna csapatokat Ukrajnába

Telex francia diplomaták közlése nyomán azt írta, Macron csupán vitát akart nyitni a kérdésről, és nem volt semmilyen konkrét terv, amely a katonák Ukrajnába küldésére irányult volna.

„Függetlenül attól, amit Macron mondott, a NATO pont azt erősítette meg, hogy nem akar és nem fog beavatkozni, nem fog katonákat küldeni Ukrajnába”

– hangsúlyozta a hírklikk.hu-nak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Mit mondanak a szakértők?

Kifejtette: a legtöbb szakértő szerint a francia elnök ezzel csak a németeket akarta „széttrollkodni”, a felvetés bedobása leginkább a német–francia vita része volt. Egyértelmű, hogy a NATO nem fog beavatkozni ilyen módon – mutatott rá.


Megjegyezte, az persze nyílt titok, hogy több államnak vannak szakemberei Ukrajnában, katonai magánvállalatok alkalmazottai, akik azonban nem viselnek NATO-egyenruhát. A NATO több módon benne van a konfliktusban, „köszönhetően” a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország birodalmi törekvéseinek, terjeszkedési vágyainak.

Dmitrij Medvegyev az orosz politika rossz rendőre, a legdurvább dolgok örök hangoztatója közben

heti két-háromszor atomcsapással fenyegetőzik”

– jelezte Kasier Ferenc. Mindez szerinte azt mutatja, mekkora bajban van Oroszország. „Ha bízna a hagyományos erőiben, akkor nem lóbálná a bunkósbotot” – jegyezte meg.

„Macron ugyan mondott egy meredeket, ám azt a tagállamok többsége nyomban visszautasította, és NATO-n belül egyetlen tagország, még az Egyesült Államok sem lenne képes megmozgatni a szövetséget ebbe az irányba”


– szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

(hírklikk.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top