Politika

Hatalmas összegből újították fel, de akadt egy kis bibi a Szegedi Tudományegyetem egyik karánál

Senkinek sem tűnt fel az apróság


Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának átépítésekor feledkeztek meg egy apró feladatról, ami viszont erősen rontja az összképet – írta meg a 24.hu.

Igazán nem került volna sokba


A projekt 1,3 milliárdos összeértékéhez mérten elhanyagolható árú munkát sikerült elfelejteni:

egyszerűen be kellett volna vakolni, majd lefesteni a tűzfalat.

Az évtizedekkel ezelőtt épült lakóházak, illetve középületek jó része zártsorú beépítésben, azaz két szomszéd által közrefogva állnak. A felújításuk során így gyakran felmerül a járókelők számára jól látható tűzfalak ügye is. Ezek a tűzfalak sok esetben rettenetes állapotban vannak.

A felújításukra számos lehetőség áll a rendelkezésre: gyakran szimplán fehérre, vagy a megújuló ház homlokzatával azonos árnyalatúra festik őket. Az esetek egy részében azonban

a beruházók úgy tesznek, mintha azok nem is léteznének.

Pontosan ez történt Szegeden is, ahol a beruházás költségeihez képest elenyésző összegű munkát hagyták figyelmen kívül.

Uniós és állami forrásokból újult meg


Az projekthez szükséges 1,3 milliárd forintot uniós, állami, illetve egyetemi forrásokból teremtették elő. Ez végül rengeteg dologra bizonyult elégnek. A homlokzatok és a belső falak festése mellett a tantermek akusztikai panelekkel való megtöltése, a sem hőt, sem zajt nem szigetelő régi nyílászárók az eredetileg tervezett felújítás helyetti cseréje is megtörtént.

Az új burkolatok beépítése, a fűtés korszerűsítése, az energiatakarékos világítási rendszer mellett még egy liftet is beépítettek, a belső udvar parkosítása pedig folyamatban van – írta meg az egyetem hivatalos honlapja. Nátyi Róbert dékánt idézve arról is beszámoltak, hogy

a bővítés ezután már csak a pincerendszer bevonásával lehetséges.

Az 1884-ben Arany kecskéhez címzett vendéglőnek is otthont adó Tukats-házat a város 1891-ben vásárolta meg, majd a sugárút felőli oldalon emeletes toldalékkal bővítette. A zeneoktatás végül csak húsz évvel később, az 1880-ban alapított városi Zenede első emeletre való beköltöztetésével kezdődött.


Később mindkét egykori lakóház az intézményt magába olvasztó egyetem kezébe került.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top