Politika

Ettől retteg Szijjártó Péter: Furcsa videóban ostorozta a NATO-t és az EU-t egy friss döntés miatt

Elfogta a pánik a minisztert.


Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mindenkit rabul ejtett a „háborús pszichózis” szerinte

Szijjártó Péter elismételte: az európai észak-atlanti vezetők jelentős része szerinte „háborús pszichózisban” szenved, úgy érzik, mintha háborúban állnának Oroszországgal – fogalmazott.

„Mi úgy gondoljuk, hogy az, ami Ukrajnában zajlik,

nem a mi háborúnk,

ez a legnagyobb különbség a magyar és az észak-atlanti politikai vezetők között”


– mondta.

Tényleg kitörhet a világháború?

Szerinte arra kell koncentrálni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, minden egyes nap újabb halálos áldozatokat, pusztítást jelent, és a világháború kitörésének veszélyét hozza el – rémisztgetett.

„Minden egyes békeszerető ember lélegzetvisszafojtva várja a novembert, az amerikai elnökválasztást, és azt, hogy

az Egyesült Államokban egy béketeremtő elnök nyerje a választást”

– mondta, hozzáfűzve: az európai parlamenti választáson egy jobboldali fordulat és „egy békepárti amerikai elnök” jelenti a legnagyobb esélyt a békére.

 

Szijjártó Péter felszólította a NATO-t

Azt mondta: korábban az volt a NATO álláspontja, hogy a szövetség nem része az orosz–ukrán háborúnak, és mindent el kell követni a NATO és Oroszország közötti összeütközés elkerüléséért. Most a NATO több tagállama ezt elkezdte megváltoztatni, és a szövetség koordináló szerepét erőltetik az Ukrajnának történő fegyverszállításban és az ukrán katonai kiképzésben – harsogta Szijjártó Péter.


 

„Mi nem akarunk részt venni abban, hogy Magyarország területén ilyen műveletek történjenek. A következő hetek azzal fognak eltelni, hogy Magyarország adja be a derekát, vegyen részt a fegyverszállításban és a kiképzésben,

de amíg mi kormányzunk,

erre nem kerülhet erre sor”

– hangoztatta a miniszter, aki tőle szokatlan módon kilátásba helyezte azon idők eljövetelét is, amikor már esetleg nem Orbán Viktor kormánya fogja diktálni az iramot Magyarországnak.

Arról is beszélt: szerinte már a háború kezdete óta „vetélkedési, megfelelési kényszer” van Brüsszelben az Európai Unió részéről, és a NATO számos külügyminiszteri tanácsülésen is elhangzott az az önkritika – mondta –, hogy az európaiak nem tudnak annyi segítséget adni Ukrajnának, mint az amerikaiak.

Mi az első számú feladatuk?

Elmondta: külügyminiszterként azt az álláspontot képviselte, hogy a világ első katonai szuperhatalmával nem szerencsés versenyezni, és a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút, újabb halálos áldozatokat, eszkalációt hoznak magukat – ismételte el harmadszor.

Úgy vélte: a fegyverszállításokkal nem sikerült dűlőre vinni a háborút, csak a fegyverek mennyiségét növelték drámaian. Ezt a háborút egyik fél sem tudja megnyerni, annak csak tárgyalásokkal lehet véget vetni – jósolta. A kérdés szerinte, hogy mikor kezdődnek meg a tárgyalások. Minél előbb, annál jobb – mondta.


„Kormányzati felelősséget viselő döntéshozóknak

első számú feladatunk megőrizni a magyar emberek biztonságát,

ezt az jelenti, ha ki tudunk maradni a háborúból”

– magyarázta, majd azt mondta, ez két éven át elképesztő erőfeszítések árán sikerült, és ennek – jelezte – „így kell maradnia a jövőben is”.

Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldalán egy saját arcképével díszített furcsa animációt tett közzé minderről:


(Szijjártó Péter/Facebook / MTI nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top