Politika

Nem csitul a botrány Balog Zoltán körül: Súlyos vádakkal illette a fideszes püspököt a kirúgott kántor

Fogy a levegő Balog Zoltán körül.


Vargha Anikó, a református egyház tököli egyházközösségének tagja volt az ATV Egyenes beszéd keddi adásának vendége. Többek között elmondta, „Balog püspök végig road-show-zta az országot, igyekezett a saját oldalára állítani, akit csak lehetett”. És eközben az is nagyon érdekes volt , hogy a Tiszántúli püspök beszámolóját nem fogadták el az esperesek.

A kirúgott kántor szerint „ez nincs rendben”

„Ez tulajdonképpen a Birodalom visszavág, így is tekinthető”

– fogalmazott Vargha, akit azért bocsátottak el kántori állásából, mert a Facebook-oldalán arról írt, hogy Balog Zoltán lejáratja az egyházat a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt.

„Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy Tökölnek is éreznie kell,

ez nincs rendben”

– hívta fel a figyelmet Vargha Anikó.


 

Mindenki úgy táncol, ahogy Balog Zoltán húzza

A kántor ezek után felfüggesztette a tagságát mindaddig, amíg Balog Zoltán nem távozik a püspöki posztjáról. Ahogyan az a Nyugati Fényen megírtuk, a volt politikus a zsinati elnöki pozíciójáról februárban lemondott, ugyanakkor továbbra is ragaszkodik másik pozíciójához, így pedig jelenleg is a Dunamelléki Egyházkerület püspöke a ped0filbotrányban vastagon érintett Balog Zoltán.

Beszámoltunk róla, hogy hétfőn tíz református személy kérte nyílt levélben Balog eltávolítását az egyházi vezetők közül. köztük volt Vargha Anikó is.

„Továbbra is mindenki úgy táncol, ahogy Balog püspök fütyül, miközben teljes a káosz”

– írták többek között levelükben.

Mire lehet számítani?

A kántor elmondta, a levelet több mint ezren írták alá. Arra a felvetésre, hogy mi fog történni a levél benyújtását követően, Vargha kifejtette: a beadvány után a zsinati bíróságnak nyolc nap áll rendelkezésre, hogy megvizsgálják a levelet, és amennyiben szükséges, iratpótlást is kérnek.


A benyújtóknak ezután tizenöt napjuk van ezeket pótolni, majd a zsinati bíróságnak harminc napja lesz, hogy összeüljenek, de kérhetnek hosszabbítást további harminc napra. Arra, hogy mindez nem feltétlenül fogja befolyásolni a szerdán kezdődő zsinatot, valamint hogy a zsinat maga nem hozhat döntést egy református püspök eltávolítására vonatkozóan, Vargha azt mondta: ez így van, azonban hozzátette,

nyomást helyezhetnek rá.

„Megállapíthatják, hogy látják jónak, ha Balog püspök lemondana”

– mondta Vargha, megjegyezve, Balog püspök „ügyesen vetette az ágyat és teljhatalmú ura az egyháznak még mindig”.

A nyílt levélből egy kérdést idézve azt mondta, a kegyelmi ügy mutatott rá világosan, hogy az egyház avatkozott be az állam ügyébe. Akkor milyen alapon várják el, hogy az állam ne avatkozzon az egyház ügyébe – vetette fel.

A műsorvezető megemlítette Nagy Gergely teológus kijelentését, amely szerint ebben az ügyben a pénzről van szó (!). Azt mondta, sokan ezért nem mernek felszólalni, mert ezután nem fogják megkapni az igényelt összegeket vagy az egy százalékokat. Vargha a teológus állításait megerősítette: közölte, ez maximálisan így van, és azok a lelkészek, akik „az érdek helyett az értéket képviselik, nem mernek megszólalni.


Ez a megfélemlítés országa, borzasztó”.

Vargha Anikó hangsúlyozta: Balog Zoltán az összmagyarság előtt járatta le a református egyházat.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top