Politika

Sürgős közlendője akadt Szijjártónak: Egészen megdöbbentő, amit az EU-nak üzent Pekingből

Szijjártó Péter Kína fővárosából, Pekingből jelentkezett, és rögtön bejelentést tett.


Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, ahova hetente két járat is fog közlekedni. Mindezt Szijjártó Péter jelentette be szerdán Pekingben.

A külgazdasági és külügyminiszter Vang Veng-tao kínai kereskedelmi miniszterrel folytatott tárgyalását követően közölte, hogy új közvetlen légi összeköttetés jön létre a két ország között, júniustól Budapest és Sencsen között heti két járat fog közlekedni.

„Ez azt jelenti, hogy júniustól tehát hét kínai város lesz elérhető közvetlen légijárattal Budapestről, tizenkilencre nő a légijáratok száma hetente, ez már másfélszer annyi, mint a Covid előtti időszakban volt, és jóval több, mint bármely más közép-európai repülőtér, illetve város elérhetősége Kínából”

– fejtette ki.


„A két ország közötti összeköttetések tovább bővülnek, és ezáltal még jobb feltételeket biztosítanak a kereskedelmi-gazdasági együttműködés fejlesztésének”

– fűzte hozzá.

Mellesleg kedden jelentették be, hogy nyártól Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, nem sokkal korábban pedig a Kuangcsouba induló járatokról szóltak a hírek.

Szijjártó szerdai programjáról

Szijjártó Péter, aki a nap folyamán helyi hivatali partnerével, Vang Jivel is találkozni fog, a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság ülése után megállapította, hogy mindkét fél rendkívül sokat profitált máris abból az együttműködésből, amelynek fejlesztésén keményen dolgoztak az utóbbi másfél évtizedben.

„Ez a kölcsönös előnyöket hozó kínai-magyar együttműködés a világos bizonyíték arra, hogy

az Európai Unió hatalmas hibát követ el

akkor, amikor Kínát, a Kínával való együttműködést egyfajta veszélyként állítja be”

– fogalmazott.

„Mi nem veszélyként, nem is kockázatként tekintünk a Kínával való együttműködésre, hanem hatalmas esélyként. Hatalmas esélyként, hogy a magyar gazdaság növekedését újabb dimenzióba, egy magasabb szintre léptessük”

– folytatta.


„Ezért ellenzünk minden olyan európai megközelítést, amely Kínát veszélyként próbálja beállítani, (…) amely korlátozni kívánja a Kínával való együttműködést, és

ellenzünk minden olyan eljárást az Európai Unió részéről,

amely az európai-kínai gazdasági együttműködést elnehezítené. Ezért ellenezzük azokat a tervezett eljárásokat is, amelyeket az Európai Unió a kínai elektromos autóipari szektorral szemben kíván megindítani”

– sorolta.

A beruházásokról is szót ejtett Szijjártó Péter Kína fővárosában

Mint mondta, a jelentős változásokat hozó új világgazdasági korszakban fontos lenne a szoros, eredményes, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés az EU és Kína között. A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly a kelet-ázsiai országból érkezett a legtöbb beruházás hazánkba, és jó hírnek nevezte, hogy Peking továbbra is támogatja a vállalatokat a magyarországi megjelenésben.

„Mi pedig Magyarországon minden feltételt biztosítunk ahhoz, hogy ezen kínai vállalatok beruházásai gyorsak, sikeresek lehessenek. Természetesen ugyanígy biztosítjuk ezeket a körülményeket minden, Magyarországon beruházó vállalatnak, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek”

– jegyezte meg.

 


A tárcavezető beszámolt arról a megállapodásról is, amelynek értelmében a kínai kormány támogatja a magyar vállalatok széles körű piacra lépését az országban. Ennek kapcsán elmondta, hogy egy magyar cég egészségügyi diagnosztikai eszközök előállításába kezd Kínában az idei év második felében. Eközben a gyógyszeriparban is hangsúlyos hazánk jelenléte, amit jól demonstrál, hogy a Richter két év alatt több mint 20 százalékkal növelte itt a bevételét – részletezte Szijjártó Péter Kína fővárosában, Pekingben.

Kifejtette, hogy a közép-európai államok közül Magyarország rendelkezik a legtöbb élelmiszeripari exportengedéllyel a fontos felvevőpiacnak számító Kína irányába, a kivitel pedig lehetőségeket biztosít a magyar élelmiszeripar további fejlesztéséhez.

Továbbá közölte, hogy megállapodtak a regionalizációs egyezményről szóló tárgyalások megkezdéséről, így a madárinfluenza vagy sertéspestis kitörése esetén az importtilalom csak az adott térségre vonatkozna, az ország más részeiből továbbra is zavartalanul lehetne exportálni baromfi- és sertéstermékeket Kínába.

Végezetül tudatta, hogy később kínai vállalatvezetőkkel is találkozni fog, és reméli, hogy hamarosan újabb magyarországi beruházásról tud majd hírt adni.

 

Tiltakoznak a civilek az akkumulátorgyárak ellen

Mint ismert, az akkumulátorgyárak építése országszerte hatalmas felháborodást keltett. A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) júliusban nyílt levélben kért hivatalos állásfoglalást a Magyarországra települő német autógyártóktól (Mercedes Benz, BMW, Audi) a hazánkban épülő akkumulátorgyárakkal kapcsolatban.

Szeptemberi közleményükben az akkumulátoripari beruházások veszélyeire, valamint a globális környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet.


„Aktívan dolgozunk azért, hogy a közös párbeszéd megvalósuljon a beruházók és köztünk a társadalmi érdekérvényesítés okán, a kommunikáció pedig nyílt és az EU irányelveknek megfelelően átlátható legyen, az információkhoz való hozzáférés pedig ellenőrzötten is biztosítottá váljon”

– fogalmazott az egyesület.

 

A Kínával való együttműködésekről

Az Európai Bizottság elítéli a tagállamokban történő külföldi beavatkozás minden formáját. Éppen ezért aggódva veszik górcső alá az egyes tagországokban – így például Magyarországon – működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Erről Margaritis Schinas alelnök beszélt nemrég az EP-képviselők vitáján, amely kifejezetten a távol-keleti országból érkező rendőrök európai jelenlétéről szólt.

Mint emlékezetes, február 16-án, pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten. Ekkor Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott Hsziahonggal, továbbá a tárca közölte, hogy kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak a fővárosban.


Rövidesen bejelentették, hogy a tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írták alá.

 

(MTI/Nyugati Fény) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top