Politika

Mi lesz ebből? Villámgyorsan lépniük kellett a szakképzőknek a kormány döbbenetes rendelete miatt

Három napot kaptak a szakképző iskolák.


Az Orbán-kormány 2023-ban adott ki egy rendeletet a természeti katasztrófákra, háborúra és egyéb válsághelyzetekre való gazdasági felkészítésről. A szakképző iskolák pár napot kaptak arra, hogy kitöltsék a jogszabály által előírt „védelemgazdasági követelménytámasztó és tervező táblázatot”.

A dokumentumban arról kellett beszámolniuk, hogy „békeidőben” és „rendkívüli helyzetekben” mennyit igényelnek az előre megadott termékekből és szolgáltatásokból – írta meg az rtl.hu.

Összeírták, hogy mire van szükség háború esetén

Nemzetgazdasági Minisztérium intézményei komoly táblázatot kaptak. Ki kellett tölteniük, hogy

háború esetén mennyi gyümölcsbefőttre, tehénborsóra, gázálarcra vagy épp penicillinre van szükségük.

Minderre alig kaptak időt. A portál úgy tudja, hogy a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal április 19-én, péntek délelőtt küldte el a szakképzési centrumoknak az adattáblát, amit a következő hétfőig, délután 3 óráig vissza kellett küldeniük. Tehát mindössze egy hétvégéjük volt az iskoláknak a részletes adatszolgáltatásra.

Elképesztő kérdések

Valószínűleg kellően tanácstalan helyzetben voltak azok az iskolaigazgatók, akiknek egy hétvége alatt kellett eldönteniük, hogy az alábbi felsorolásból mire van szükségük háború vagy katasztrófa esetén.

  • Alapvető élelmiszerek és fogyasztási cikkek (például nyershús, zsiradékok, cukor, ivóvíz, gyümölcsbefőtt, szappan, gyertya, fogkefe, kávé).


  • Élelmiszeripari alapanyagként használt mezőgazdasági termékek (például tehénborsó, száraz kajánbab, friss gyümölcsök, tejhasznú szarvasmarha, tengeri hal, tésztafélék).
  • Ipari alap- és nyersanyagok (például barnaszén, kőolaj, rézérc és dúsítmányai).
  • Civil felhasználású ipari késztermékek (például takaró, munkaruházat, női és leányka felsőruházat, gumiabroncs, izzólámpa, daruskocsi, mosógép, zsineg, gázálarc).
  • Haditechnikai eszközök és felszerelések (például bomba, rakéta, dömper, hadihajó, radar, vágányaláverő gép, helikopter, légi és űrjármű).


  • Elektronikus hírközlési és informatikai eszközök, szolgáltatások (például internethozzáférés, mobil szolgáltatások, hálózatüzemeltetés, notebook).
  • Közlekedési eszközök és üzemanyagok, szállítmányozás (például benzin, kerozin, gázolaj, daru, repülőgép, teherautó, rakománykezelés, vasúti szállítás).
  • Egészségügyi és gyógyszeripari termékek, eszközök, felszerelések (például ragtapaszok, sebvarró fonalak, penicillint és egyéb antibiotikumot tartalmazó gyógyszerek).
  • Energiaellátáshoz kapcsolódó eszközök és szolgáltatások (például földgáz, szén, áramfejlesztő, villamos energia, tűzifa).


  • Egyéb termékek és szolgáltatások (például író- és nyomtatópapír, golyóstoll, dúsított urán, műanyag cikkek, fémszerkezet javítása, híd vagy alagút építése, munkavédelmi lábbeli, televízió műsorvevő készülék, vasbetonalj, állat-egészségügyi ellátás, kötelező társadalombiztosítás).

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top