Politika

Nincs még vége a főpolgármester-választásnak: Itt az újabb fordulat

Karácsony Gergely továbbra sem nyugodhat meg.


Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely hétfőn benyújtotta a fellebbezését a Kúriához: új választás kiírását kérve.

Megírtuk, hogy Karácsony Gergely a szavazatok újraszámlálása helyett a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte június 13-án, csütörtök délután. Budapest vezetője szerint a választásokba vetett bizalmat csak így lehet visszaállítani. Az új választásra reményei szerint június végéig sor kerülhetne.

Bár az érvénytelen szavazatokat június 14-én, pénteken újraszámolták, és Karácsonyt másodszorra is a választás nyerteseként hirdették ki, a főpolgármester új választás kiírását akarja.

Karácsony Gergely bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

„Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem. Tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert.

Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem.
Nem az újraszámlálás tényét kifogásolom.


Jó, ha szoros eredménynél még egyszer meggyőződünk arról, hogy biztosan jól számoltunk-e? Az érvénytelen szavazatok újraszámolása során azonban az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte.

Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai.

Nem állítom azt, hogy történt bárhol visszaélés. Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést. Biztosan véletlen, hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat.

A választási csalások kizárására szolgáló garanciák egy demokrácia legfontosabb biztosítékai. Nekem pedig van felelősségem abban, hogy fellépjek ezen garanciák védelme érdekében.”


(Karácsony Gergely / Facebook) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top