Politika

Hónapok óta üres a gazdaságvédelmi alap, de fideszes alapítványra így is jutott néhány millió forint

nyugatifeny.hu

Nehogy csődbe jussanak.






159 milliárd forintot költött az elmúlt időszakban a magyar kormány abból a gazdaságvédelmi alapból, amelyben már hónapok óta nincs semmilyen pénzforgalom – derül ki a Népszava cikkéből.

 

Ez úgy lehetséges, hogy a kormány jelenleg

az államadósság terhére költi a pénzeket.

 

A költekezés önmagában érthető lenne, ugyanis a koronavírus-válság miatt óriási visszaesés veszélyeztetheti a gazdaság működőképességét.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter a GDP 1%-ának megfelelő hiányt engedélyezett, azonban idén ez már 7-9%-ot is jelenthet- tehát számokban az idei évre akár

3600-4000 milliárd forintra

rúghat a költségvetési hiány.






 

Az államadósság ennél is jelentősen magasabb lehet, akár a GDP 80%-át is elérheti év végére.

 

A második gazdaságvédelmi csomagot hónapok óta ígérgeti a kormány, amely azóta sem hozott intézkedéseket ennek érdekében. A jelenlegi 159 milliárd forint állami beruházásokra, állami vállalatok és kormányzati cégek működésének fedezetére, illetve sportberuházásokra ment el, eközben a piaci cégeknek mindössze öt milliárd forintot utaltak.

 

Munkahelyteremtésre, illetve a meglévő munkahelyek védelmére egyetlen forintot sem költött az elmúlt időszakban a magyar kormány.

 

MÁV és a GySEV összesen 19 milliárd forintot kapott működésének fedezetére, felújításokra pedig mindössze 2,3 milliárd forintot.

 

Volánbusz és más közlekedési cégek összesen 37 milliárd forintos támogatásban részesülnek. Ez az ingyenesen utazó polgárokból fakadó költségek fedezetét nyújtó normatív támogatást is tartalmazza.

 

A közúti felújításokra összesen 22 milliárd forint juthat, azonban nincs részletezve, mely útszakaszok újulhatnak meg a jövőben. A veszteséges állami kukaholding 3,9 milliárdot, a vízi közművek pedig további 10 milliárd forintban részesülhetnek.






 

Az első kilenc hónapban a kukaholding 40, a vízszolgáltatók pedig további 20,8 milliárd forintos kiadást jelentettek, amelyeket az állam az adófizetők pénzéből fedezett. A kormányhivatalok számára a kormány 4,3 milliárd forintnyi összeget utalt legutóbb.

 

Millenáris Kht. közalapítvány 3,5 milliárd forintban részesülhet a legújabb utalás alapján. Érdekesség, hogy a kormány által nemrég létrehozott,

Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítvány

elnevezésű, fideszes oktatási célokat szolgáló alapítvány is kaphatott 600 millió forintot.

(Népszava nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top