Belföld

A várólisták miatt akár öt évet is várhat egy gyerek fogszabályozásra Komárom-Esztergomban és Nógrádban

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A fogászatokon is megjelentek a várólisták, de vannak, akik még késve sem juthatnak hozzá a számukra szükséges fogmentő kezeléshez – írja a Népszava.

Egyes megyékben olyan rossz a helyzet, hogy fogszabályozásra éveket kell várni, miközben tíz gyerekből kettő–háromnak biztosan szüksége van a kezelésre.

 






Zalában például körülbelül 3 évet, mert ott havonta csak 45 órában van szakorvos. A helyzet Komárom-Esztergomban és Nógrádban a legrosszabb, mert ezekben a megyékben már csak egy fogszabályozó rendelés működik, így akár 5 év is lehet a kezelésre az előjegyzés. Ennyi idő alatt egy gyerek akár ki is nőhet a fogszabályozásból, állítja Nagy Ákos fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke. Így már érthetőbb az a májusi felmérés is, miszerint Európában a magyar gyerekeknek a legrosszabb a fogazata.

A felnőtteknél sem sokkal jobb a helyzet. Nagy Ákos szerint a negyven felettiek 35-40 százalékának lenne szüksége paradontológiai kezelésre, de nagy részük valószínűleg sosem jut el szakorvoshoz.

 

Az egészségügyi világszervezet, a WHO adatai szerint a 65-74 éves magyar emberek negyedének már egyetlen foga sincs. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az országban mindössze nyolc közfinanszírozott, ínybetegségekkel foglalkozó rendelés működik. Magánorvoshoz már csak a fogínybetegek töredéke juthat el.

 

Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Nagy Ákos hangsúlyozza, hogy a közfinanszírozott fogászati ellátás helyzete tarthatatlan.

Míg öt évvel ezelőtt 187 volt az összes üres fogorvosi praxis, mostanra ez már 300 felett van.

 






A szakorvos szerint a szakma még azt szeretné, hogy a kormányzat még a 2019-es költségvetés beterjesztése előtt nyilatkozzon arról, mi a szándéka a közfinanszírozott fogászati ellátással. Az Országos Alapellátási Szövetség javaslatot készített a helyzet megoldására. Az egyik lehetőség szerint a praxisonként átlagos 900 ezer forintos havi finanszírozási összeget kell körülbelül 1,7 millió forintra emelni. Ha ez nem lehetséges, akkor a rendelési időt lehetne hozzá igazítani a kasszához, amivel viszont megduplázódna a várakozási idő a kezelésekre. A harmadik lehetőség szerint a térítésmentesmentes ellátásokból kellene visszavenni, önrészt szabva a betegeknek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top