Gazdaság

Öt éve nem volt ekkora az infláció

hvg.hu

Utoljára 2013-ban volt ekkora drágulás, mint most. Leginkább a benzin, valamint az alkohol és a dohány ára nőtt.






 

Közelít az infláció a 3 százalékos célhoz, májusban a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagok ára nőtt.

 

2017 májusához viszonyítva az élelmiszerek ára 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 14,3, a vaj, vajkrém 12,7, a száraztészta 9,6, a tejtermékek 7,5, a liszt 6,1 százalékkal drágult. A cukor 19,9 százalékkal olcsóbb lett.

A fő kategóriák közül a legnagyobb mértékben, átlagosan 5,2 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt.

 

Az egyéb cikkek kategóriában (ide a gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek tartoznak) 4,3 százalékos volt a drágulás, ezen belül a járműüzemanyagokért 9,5 százalékkal kellett többet fizetni.

 

A szolgáltatások ára átlagosan 1,7 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 1,3 százalékkal drágult, ennél az adatnál azonban többet mond, hogy  a tűzifa ára 13,2, a palackos gázé 3,6 százalékkal nőtt, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára viszont nem változott.






 

A ruházkodási cikkekért 0,8 százalékkal többet, a tartós fogyasztási cikkekért 1,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top