Belföld

Brüsszel hadat üzent Orbánnak

Kép: 24.hu

Az Európai Néppárt brüsszeli frakciójának támogatásával javasolja az Európai Bizottság „az autoriter irányba tartó” Orbán Viktor megbüntetését – írta a Le Figaro. A francia konzervatív napilap szerint a brüsszeli magatartásváltás felér egy hadüzenettel: Orbán Viktort az Európai Néppárt vezetői akkor hívták zártkörű egyeztetésre, amikor az Európai Bizottság bejelentette, hogy korlátozza a kifizetéseket a bírói függetlenség sérülése esetén.

 

A Közép-Európában teret nyerő illiberális modell atyja, Orbán Viktor erősen nacionalista, de nem EU-ellenes viselkedésével a lap szerint komoly fejfájást okoz a néppártnak.

 

A Le Figaro szerint a kemény jobboldal megtestesítőjeként megakadályozza, hogy a szavazói a nyíltan szélsőjobboldali vagy „populista” szélsőségek felé sodródjanak, ami komoly életbiztosítást jelent a miniszterelnöknek a 2019-es EP-választások előtt, ugyanakkor autokrata intézkedései miatt elmosódnak a határok, amelyek megkülönböztetik a hagyományos jobboldalt a szélsőségektől a hatalmi egyensúly, a sajtószabadság, a civil társadalom autonómiája és a bírák függetlensége terén.






 

A cikk szerzője, Jean-Jacques Mevel a néppárti vezetőkkel való találkozó kapcsán megemlítette, hogy az Budapestről nézve Orbán Viktor győztes programjának brüsszeli ismertetésére szolgált, Brüsszelből nézve viszont tisztázták a határvonalat, amit nem léphet át a magyar miniszterelnök.

 

Mindezzel egy időben az EPP tagja, Jean-Claude Juncker ismertette, hogy milyen büntetésre számíthat, ha átlépi a határvonalat: Budapest azt kockáztatja, hogy felfüggesztik, csökkentik vagy korlátozzák azt az éves majdnem 5 milliárd eurós támogatást, ami a magyar GDP 4 százalékát teszi ki. A Lengyelországgal szembeni kudarc után az Európai Bizottság a lap szerint új módszert alkalmaz Magyarország esetében: gyorsan és erősen alkalmazná a pénzelvonásokat a szerződéseknek megfelelően anélkül, hogy azt valamelyik tagállam vétózhatná.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top