Külföld

Az USA súlyos biztonsági rést fedezett fel a magyar útlevelek kiadásában

Pénzjegynyomda / MTI

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint közel  700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, amivel megnyílt előttük az út az Egyesült Államokba, derül ki a magyar Direkt36 és a Washington Post közös oknyomozásából.

 


Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) munkatársai tavaly figyeltek fel arra, hogy egy az Interpol által útlevélcsalásért körözött férfi magyar papírokkal akart az Egyesült Államokba utazni. A férfi csalással szerezte a magyar papírokat is. Amikor az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, kiderült, hogy nem elszigetelt esetről van szó: komoly biztonsági rés van a magyar határőrizeti rendszerben.

 

Magyarország 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak. Akiknek magyar útlevele van, azok egy előzetes online regisztráció után különösebb kötöttségek nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

AZ AMERIKAI BELBIZTONSÁGI MINISZTÉRIUM INFORMÁCIÓI SZERINT A 700 CSALÁSSAL SZERZETT ÚTLEVÉL BIRTOKOSA KÖZÜL LEGALÁBB 65-EN BEJUTOTTAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA, ÉS A TAVALYI OKTÓBERI ÁLLÁS SZERINT 30-AN TOVÁBBRA IS OTT TARTÓZKODTAK, MIKÖZBEN AZ AMERIKAI HATÓSÁGOK PRÓBÁLTÁK MEGTALÁLNI ÉS KITOLONCOLNI ŐKET.

 

Az amerikai kormány emiatt tavaly októberben ideiglenesre változtatta Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból, derül ki a Direkt36 és a Washington Post közös oknyomozásából.

 

A problémát az a 2010-ben elfogadott törvény okozhatja, amely alapján egyszerűsített módon juthatnak állampolgársághoz (és magyar útlevélhez) a határon túl élő magyarok. Nekik ehhez nem is kell Magyarországra költözniük. A honosítást azok kérhetik, akiknek ősei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak, vagy vélelmezik magyarországi származásukat. Az állampolgárság feltételeként szabták ki még emellett, hogy a kérelmező beszéljen magyarul, illetve ne jelentsen veszélyt a nemzet- és közbiztonságra.

 

Korábbi cikkünkban mi is írtunk arról, hogy ukránok és oroszok tömegesen juthattak magyar állampolgársághoz úgy, hogy nem is voltak magyar őseik. Ők hamis papírokkal és magyar tisztviselők megvesztegetésével kaphatták meg a magyar papírokat. Az útlevél megszerzéséhez magyar felmenőkkel rendelkező emberek iratait használták fel. Így olyan hivatalos dokumentumhoz jutottak a csalók, amely valaki másnak a nevére szólt, de a vásárlónak a fényképe szerepelt benne.

 

Stewart Baker, a DHS korábbi magas rangú tisztviselője, aki az európai és közel-keleti fenyegetésekért felelt a minisztériumban a Washington Postnak azt mondta: „a legnyilvánvalóbb kockázat az, hogy olyan emberek jönnek az Egyesült Államokba, akik valamilyen okból szükségesnek tartják, hogy elrejtsék a valódi személyazonosságukat”. Ezt leggyakrabban drogcsempészet, szervezett bűnözés vagy illegális bevándorlás miatt csinálják, de félő, hogy ezt a biztonsági rést terroristák vagy orosz kémek is kihasználhatják.

 

Fotó: Pénzjegynyomda / MTI

 

A magyar kormány a Direkt36 kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy  „az amerikai Belbiztonsági Minisztérium és a magyar Belügyminisztérium között folyamatos az egyeztetés, az adatok pontosítása”.  Tyler Houlton, a z amerikai belbiztonsági minisztérium sajtótitkára azt mondta: nagyon komolyan veszik a vízummentességi programot, és szorosan együttműködnek a szövetségeseikkel a további sikeresség érdekében.


 

Pintér Sándor belügyminiszter tavaly egy ellenzéki képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy 55 büntetőeljárás indult állampolgársági csalás ügyében. Az amerikaiak többször sürgették, hogy a magyar hatóságok szüntessék meg a csalás lehetőségét. A Direkt36 forrásai szerint idén áprilisban Budapestre jött a DHS küldöttsége, és “elég egyértelmű és erős üzenetként megfogalmazták, hogy a magyaroknak rendbe kell rakni az útlevél-rendszerüket”. Az amerikaiak közölték azt is, hogy „ha nem hozzák rendbe a rendszert, akkor Magyarország kikerülhet a vízummentességi programból”.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top