Belföld

Makrogazdaság Megfenyegette a Fideszt a pártcsaládja! – Kizárhatják a Néppártból

portfolio.hu

Noha a magyar kormány szerint Orbán Viktor brüsszeli látogatásának apropóját a jövő évi EP-választások adták, Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője most arról beszélt, hogy ha Orbán Viktor és kormánya nem tartják magukat az európai értékekhez, akkor nem lehet az Európai Néppárt tagja. Mindez nagyon komoly üzenetként értékelhető a magyar kormány számára, ha ugyanis a Néppárt nem áll a Fidesz mögött, az befolyásolhatja a Magyarország elleni EU-s eljárásokat is.






 

Manfred Weber a De Volkskrant című holland lapnak adott interjúban arról beszélt, látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat, miközben az ő célkitűzése az, hogy az EU visszatérjen a valódi parlamenti demokráciához. Ezzel együtt pedig harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, közte Orbán Viktor jobboldali nacionalizmusa ellen is – idézi a hvg.hu az interjút.

Weber szerint vannak olyan alapvető értékek, mint a jogállamiság, a joguralom, a szabad sajtó, a demokrácia, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről. Weber szerint Orbán a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, mert ezzel a tudomány szabadsága forog kockán, és ha a magyar kormányfő nem tartja be ezeket a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol – mondta Weber.

 

Ha a Fidesz nem lenne az EU legnagyobb pártcsaládjának a tagja, akkor az komoly következményekkel járhatna Magyarországra nézve. A Néppárt ugyanis már több alkalommal beállt a Fidesz mögé az Európai Parlamentben vitás kérdésekben. Különösen fontos kérdés most a néppárti tagság, amikor az egyik legfontosabb ügyben az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) Magyarországról szóló jelentésében a 7-es cikk élesítését javasolta. Ennek az lehet a következménye, hogy Magyarország egy hosszú és bonyolult folyamat során elveszíti szavazati jogát az EU-ban.

Az elmúlt napokban nem volt világos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért váltott át retorikai szinten az “illiberális demokrácia” víziójától a “kereszténydemokrácia” építésére. Weber interjújából azonban egyértelműen látszik, hogy a magyar kormánynak változtatnia kell több kérdésben. Hogy csak a retorikában látunk-e változást, vagy konkrét lépések is lesznek, azt még nehéz megmondani.






 

Az interjúból kiderül, Weber rendszeresen beszél Orbánnal, ezek a beszélgetések pedig egyre hangosabbak – az ő részéről, mivel “vannak olyan dolgok, amikről Orbán beszél, és én nem fogadok el.” A hvg.hu szerint azt mondta, folyamatos kommunikációra van szükség Magyarországgal és Lengyelországgal, mert a Néppárt nem akarja, hogy Európa keleti és nyugati része újra eltávolodjon egymástól.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top