Belföld

Több mint ezer embert fenyeget a kilakoltatás Pécsett

merce.hu

Hosszú pereskedés után is jelentős összegért jutott A Város Mindenkié Pécs csoport (AVMP) a pécsi önkormányzati lakások használatáról szóló nyilvántartáshoz, amelyből a múlt héten kiderült, hogy a város mintegy önkormányzati lakáshasználóinak negyede veszélyeztetett háztartásban él.






 

A város ingatlanállományáról rendelkezésre bocsátott számok alapján összesen mintegy 3950 önkormányzati lakás van Pécsett. Ebből 259-ben laknak jogcím nélküli lakáshasználók, 559-en lejárt bérleti szerződéssel, 83-an lejárt használati szerződéssel, 106-ban önkényes lakáshasználók. Az AVMP azt is megjegyezte, hogy a lejárt használati szerződéssel rendelkezők számát annak ellenére tünteti fel az adatsor, hogy ez a lakáshasználói kategória 2015-ben elviekben megszűnt, és ezt követően bérleti szerződést kellett volna kötni az érintettekkel.

Ez tehát azt jelenti, hogy a pécsi önkormányzati lakásokban élő lakók több mint negyede nem rendelkezik érvényes szerződéssel, így a kilakoltatási moratórium végétől – azaz május 1-től – az utcára kerülés veszélyezteti őket.

Az AVMP arról is beszámolt, hogy a birtokába jutott adatok szerint a lakáshasználók közel fele piaci lakbért fizet az önkormányzati lakásokért, ez az arány ráadásul a legkiszolgáltatottabbak, az önkényes és a jogcím nélküli kategóriába tartozóknál még magasabb, a 65 százalékot is eléri.

 

A csoport arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakbéreket 2012-ben és 2016-ban is megemelte az önkormányzat, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években drasztikusan megnőttek a lakók hátralékai.

 

Az önkormányzati lakásgazdálkodási nyilvántartást hosszú pereskedés árán sikerült csak megszereznie az AVMP-nek. A szervezet még 2016 novemberében fordult közérdekű adatigényléssel dr. Lovász Istvánhoz, Pécs jegyzőjéhez, hogy a tevékenységükhöz szükséges adatokat megszerezzék a városháza lakásgazdálkodással foglalkozó részlegéről. Akkor azonban azt a választ kapták a kért adatok „túlnyomó többsége” nem áll rendelkezésre, az összegyűjtésükhöz és rendszerezésükhöz szükséges munkaerő ráfordítás költsége pedig 193 623 forint. A közérdekű adatokhoz pedig csak ennek az összegnek a megfizetése után juthatna hozzá az AVMP.






 

A csoport az információs önrendelkezési jogról és az  információszabadságról szóló törvény alapján pert indított, amelyben azonban a Pécsi Járási Bíróság az önkormányzatnak adott igazat, és mindössze annyi eredményt tudott elérni az AVMP, hogy az ítélet tavaly nyáron 25 ezer forinttal csökkentette az adatokért fizetendő összeget.

Forrás: Pécsi Stop | Mérce




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top