Politika

Tállai: Hiába akar a fiatalok harmada külföldre menni, úgysem fog

hvg.hu

Az államtitkár válaszolt a szocialisták Varga Mihálynak intézett kérdésére: mit szól hozzá, hogy a magyar fiatalok harmada elhagyná az országot? Tállai szerint a statisztikák másra utalnak, hiszen Magyarországra évek óta több fiatal érkezik, mint ahány elmegy.






 

Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselők megkérdezték Varga Mihály pénzügyminisztert, mit gondol arról, hogy ma már minden harmadik magyar fiatal más országban képzeli el a jövőjét, azaz külföldön szeretne továbbtanulni vagy dolgozni.

 

A kérdésre Varga Mihály megbízásából Tállai András államtitkár válaszolt írásban, ez a parlament honlapján olvasható. A reakció szerint a 2016-os Magyar Ifjúság Kutatás szerint a magyar munkaerő a legkevésbé mobil a régióban, ez pedig érvényes a fiatalokra is. A szándéknyilatkozatok ugyanis nagyságrendekkel meghaladják a fiatalok tényleges vándorlási mutatóit. Az Eurostat legfrissebb, 2016-os adatai szerint ugyanis az 1,7 millió 15-29 éves magyar fiatal mindössze 0,9%-a távozott Magyarországról, ami alacsonyabb az európai átlagban mért 1,2%-os aránynál. Luxemburgból például a fiatalok 3,4%-a, Dániából 2,5%-a ment el ugyanebben az évben.






 

Tállai válasza szerint fontos szempont az is, hogy a külföldre távozók döntő része nem véglegesen hagyja el szülőföldjét. A kivándorló magyar állampolgárok száma immáron második éve csökken, a fiatalok vándorlási egyenlege pedig az Eurostat mérése szerint 2016-ban már pozitív volt, 5 ezerrel többen jöttek Magyarországra, mint ahányan elvándoroltak. Ez egyértelműen a korábbi trend megfordulását jelzi, vagyis ma már több fiatal tér haza, mint ahányan elmennek Magyarországról. A kutatásnak a jövőre vonatkozó egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a fiatal generáció egyre jobban kötődik a hazájához, ami azt valószínűsíti, hogy egyre magasabb hazatérési arányokra számíthatunk az elkövetkező időszakban is.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top