Politika

Lázadnak a püspökök: újabb neves pap olvasott be a Fidesznek

MTI Fotó: Mohai Balázs

Korábban beszámoltunk róla, hogy a tegnap esti Egyenes beszédben Beer Miklós váci megyéspüspök kritizálta a rendszer egyes elemeit, ma pedig egy újabb katolikus egyházi vezető rongyolt neki a Fidesznek.


Ha a hajléktalan életformát betiltják, legyen hangsúlyosabb az alaptörvényben az emberhez méltó lakhatás joga is – erre kéri a a jogalkotókat Székely János szombathelyi megyéspüspök.

 

A Magyar Kurírban közölt nyílt levélben fordult a kormányhoz Székely János katolikus püspök. Az egyházi vezető a hajléktalan életforma tervezett tilalmáról szólva emlékeztettea döntéshozókat: a hajléktalanoknak sem jó, hogy az utcán köztereken kell élniük, ez nem csak az arra járóknak jelent problémát – foglalja össze a püspök szavait a Népszava.

Székely egyetért azzal, hogy az állam a hajléktalanhelyzet megoldására törekszik, a probléma megszüntetéséhez viszont az kell, hogy ismerjük a reális okokat és a kivezető utakat


„A hajléktalanokkal foglalkozó (…) egészégügyi-szociális ellátási forma teljes egészében hiányzik az ellátórendszerből. Garantálni kellene az addiktológiai és más kórházi kezelés elérhetőségét, kellő odafigyeléssel és empátiával való elvégzését a fedélnélküli honfitársaink számára is. Segíteni kellene abban, hogy a társadalom peremére szorult, de kiemelkedni vágyó emberek alacsony bérleti díjú bérlakáshoz juthassanak.

Ma Magyarországon kb. 30 000 hajléktalan személy van, akikre alig több mint 10 000 férőhely jut a szociális ellátó rendszerekben” – ismerteti az adatokat Székely.

A püspök hozzáteszi: ha alkotmányba foglaltan szigorítják a hajléktalan létforma tilalmát, akkor szigorítani kellene az alaptörvény XXII. cikkelyének lakhatásra vonatkozó két első pontját is – ami az állam és az önkormányzatok kötelességét fogalmazza meg:

 

„Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa. Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani.”

 

A megyéspüspök két idézettel zárja levelét, amelyek elég szókimondóak ahhoz, hogy felvegye az inget, akire szabták:

„Egy társadalom emberiességnek legfőbb mércéje az, hogy hogyan bánik a szegénnyel, az időssel, a beteggel, a gyöngével” (XVI. Benedek pápa).


Amit megteszünk eggyel a legkisebbek közül, azt Jézussal is tesszük, amit meg nem teszünk meg, azt Vele nem tesszük meg” (Mt 25,40.45).

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top