Politika

Velencei Bizottság: A Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni

168ora.hu

Még a szólásszabadságot is sérti az új törvénycsomag.






A Stop Soros

  • súlyosan sérti a civil szervezetek munkáját,
  • korlátozza a gyülekezési szabadságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkét
  • és korlátozza a szólásszabadságot

– állítja pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében a Velencei Bizottság, amely

ezért azt követeli, hogy az Országgyűlés által szerdán elfogadott törvénycsomagot helyezzék hatályon kívül.

 

A szólásszabadságot a Stop Soros azzal korlátozza, hogy a törvény értelmében a magyar hatóságoknak már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel kellene büntetniük.

 

Orbán Viktor ma a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában azt mondta, „sok sikert” kíván a Stop Soross kritikusainak. A törvénycsomag elfogadtatásával az Orbán-kormány annak ellenére nem várta meg a Velencei Bizottság jelentését, hogy Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is erre kérte korábban.  Hétfőn Strasbourgban az Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testületének, a Velencei Bizottságnak az elnöke, Gianni Buquicchio és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kétoldalú megbeszélésén megvitatták a testület készülő, a Stop Soros szabályozásról készülő álláspontját. A testület elnöke ekkor szintén arra kérte az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a törvénycsomagot.

A találkozón Buquicchio arra kérte a magyar Országgyűlést, hogy ne fogadja el a Stop Soros törvényt a Velencei Bizottság pénteken esedékes véleményének közzététele előtt

 






– A Velencei Bizottság az Európa Tanács tanácsadó testülete, nem társjogalkotó – közölte lapunkkal csütörtöki kormányinfóján Gulyás Gergely, pikírt mosollyal köszönve meg a testület véleményét, de egyértelművé téve, hogy nem kötelesek figyelembe venni. Ráadásul a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a VB álláspontja nem utasítja el élből a büntetőjogi megoldásaikat, van, amiben vita van a testület és a kormány között, de a kabinet álláspontja ebben hajlíthatatlan. Gulyás Gergely a 168 Óra többszöri kérdésére sem árulta el, hogy miféle alkotmányjogi kifogások szerepelnek még a VB jelentésében. A kancelláriaminiszter arra a kérdésükre sem felelt , hogy lesz-e nemzetközi jogi vizsgálat az alaptörvény-módosítás ügyében is, hiszen a mostani eljárás kizárólag a Stop Soros törvénycsomagra vonatkozott. Annyit nyilvánvalóvá tett, a kormány nem fogja sem kérni, sem javasolni, hogy vizsgálják meg az alkotmányos változásokat is.

 

Arról, hogy az Orbán-kormány hogyan játszotta ki egész Európai Uniót a Stop Sorossal, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top