Politika

Elkezdte mosdatni Orbánt a kormánypropaganda

Jogilag nonszensz számonkérni Orbán Viktor miniszterelnökön, hogy egy állami megrendelésekből meggazdagodott oligarcha luxusmagángépével utazott el a Vidi futballmeccsére – ezzel érvelt Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón. Az RTL az Átlátszó cikke kapcsán kérdezett, amiben a lap – többek között – bemutatta Orbán egyik magángépes útját, amelynek keretében a kormányfő egy Vidi-meccsre repült, az utat pedig a milliárdos állami pénzzel megsegített Garancsi István állta. A kérdésre, hogy nem tartják-e összeférhetetlennek ezt, Gulyás azt mondta: látszik, hogy beindult az EP-kampány, számolnak a személyes lejárató akciókkal, ez is az.

 





Gulyás szerint azért az, mert jogilag nonszensz számonkérni Orbánon a bulgáriai utat, hiszen az nem jogellenes, mivel értéke nem haladja meg a képviselői juttatás egyhavi összegét. Ennek ő maga nézett utána. És egyébként is, mindenki tudja, hogy a magyar sport szempontjából meghatározó eseményeken mindig részt vesz Orbán Viktor. De mindeközben nem képviselői minőségében kapta ezeket a juttatásokat Orbán.

 

A kérdésre, hogy ha jogit nem, erkölcsi aggályokat felvet-e az ilyen ajándékok elfogadása, Gulyás azt mondta, ha a katalán elnök a Barcelona klubelnökével elutazna a Barcelona meccsére, akkor nem lenne semmi ilyesmi kritika.

A köztévé műsorvezetője: Most tényleg olyan fontos ez?

Csütörtök reggel a köztelevízióban a műsorvezető adta meg az alaphangot, és védte meg Orbán Viktort, amikor a kormánybarát Nézőponttól meghívott elemző, Mráz Ágoston Sámuelnek tette fel a kérdést:

Átlagnézőként: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt?

Mráz pedig megadta a választ: „Önmagában ez nem fontos, de hogyha onnan közelítünk, hogy evvel elindítják az EP-kampányt, amelynek a tétje, hogy a bevándorláspolitika 2019 és ’24 között hogy fog kinézni az Európai Unióban, akkor már érthető, hogy megpróbálják lejáratni azokat, akik az európai elittel ellentétes állásponton vannak.”

A riporter ezután szintén állást foglalt, megvédve a Fideszt és Orbán Viktort. Azt kezdte el fejtegetni, hogy „ha az embert meghívják, ön is meg én is, meg szerintem bárki szívesen elmenne”. De ez még semmi, mert erre az „alámondásra” Mráz azt felelte, ha Orbán állami gépen ment volna (egy magánprogramjára), akkor most amiatt lennének egyesek felháborodva.

Végül a köztévé műsorvezetője és a meghívott vendég is egyetértett abban, hogy nincs itt semmi látnivaló, csak a kampány kezdődött el.

Hollik: Ez nem is ajándék!

Bezzeg Hollik István már nem volt ilyen szerencsés, őt nem a köztévébe, hanem az oroszlán barlangjába küldték. Az ATV Egyenes Beszéd műsorában szerda este ő próbálta megmagyarázni, miért nem törvénysértés, hogy Orbán egy olyan oligarcha szívességeit fogadja el, aki rengeteg állami tendernek köszönhetően gazdagodott meg. Hollik arról beszélt, hogy a luxusút nem ajándék. „Nincs itt semmi ajándék” – igazította el az őt kérdező újságírókat a fideszes politikus.

Tehát nem arról van szó, hogy Orbán kifizette volna a luxusutat, hanem arról, hogy Hollik szerint nem számít ajándéknak az út. Hollik István értetlenkedve kérdezte, hogy tehet-e arról Orbán Viktor, hogy egy ember, aki húsz éve a barátja, időközben milliárdos lett. Mire az egyik riporter elmagyarázta neki, hogy igen, mivel ez a barát úgy nyert el milliárdos állami tendereket, hogy közben Orbán a kormányfő. Hollik szerint tehát nem történt törvénysértés, mert az út nem ajándék volt. Igaz, arra a kérdésre a fideszes politikus nem tudott válaszolni, hogy ha nem ajándékba kapta az utat és az nem ingyenes juttatás, valamint nem is fizetett érte Orbán, akkor mégis mi volt az az az út. Ehelyett Hollik csak azt mantrázta, hogy „ez egy politikai állítás, ez nem igaz”.

Vendégként ment el a miniszterelnök, és a jövőben is így fog tenni

– magyarázta Hollik és ismételten azt fejtegette, hogy „nincs ajándék”. Hollik azzal a példával élt, hogy a gép Orbán nélkül is elindult volna. Erre az egyik újságíró, Stumpf András úgy reagált, hogy ez nem magyarázat, hiszen ha van egy fapados légitársaság, és ma este indul az egyik gépe, akkor az úgy is felszáll, ha ő nem megy oda. „Ha nekem valaki vesz rá egy jegyet, és én felszállok, akkor nem kaptam ajándékot?” – kérdezte Stumpf, de Hollik erre érdemben nem tudott válaszolni.

Önöknek az az állítása, hogy történt törvénysértés. Az én állításom, hogy nem történt törvénysértés

– vetette oda Hollik.

Hollik szerint az ilyen „nem ajándék” elfogadása csak akkor lenne vitatható, ha cserébe az üzletember kapna is valamit. Ekkor megkérdezték tőle, hogy Mészáros Lőrinc mégis miből gazdagodott meg, de Hollik ügyesen kikerülte a kérdést.

 





 

Ripost: Gyurcsány!

A Ripost arra hívta fel olvasói figyelmét, hogy nemcsak Orbán Viktor, de a szocialisták is szeretnek magángépen utazni. A lap felidézte, hogy az egykori MSZP-s polgármesternek, Hunvald Györgynek „magánrepülőgép-társasága, sőt egész gépparkja is volt”. Hunvald „első baráti utasai” a Ripost szerint Veres János egykori pénzügyminiszter, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank akkor vezére, valamint Székely Árpád, az akkor hivatalban lévő moszkvai magyar nagykövet voltak. A kormánypárti bulvárlap külön kiemeli, hogy Hunvaldék útja Moszkvába vezetett. A lap Gyurcsány Ferencet is elővette, aki miután kormányfő lett, két év alatt 17 alkalommal repkedett magánrepülőgépeken. És a Ripost szerint „csókosok” magángépén ment Luxemburgba akkor is, amikor „politikai jó barátjához”, Jean-Claude Junckerhez sietett.

Magyar Hírlap: Luxusrepülőn bukott le

A Magyar Hírlap arról ír, hogy Frederica Mogherinit, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, egyben a Juncker-bizottság alelnöke a szocialista Zoran Zaev, Macedónia szociáldemokrata miniszterelnöke társaságában utazott egy luxusjet fedélzetén. “A fényűző utazásról kép is készült, ami ugyan az Eudiplomacy hivatalos Instagram oldalán már nem elérhető, de a Tűzfalcsoport blogján látható” – írja a lap.

Ugyanez a Magyar Hírlap ugyanakkor Orbán útjairól ezt írja: “A magángép akkor is felszáll, ha a miniszterelnök történetesen nem utazik a tulajdonossal, s akkor sem fogyaszt több kerozint, ha a gép fedélzetén a kormányfő is helyet foglal. Önmagában az is kérdéses, egy futballmérkőzésre történő közös utazás tekinthető-e egyáltalán ajándéknak.”

 

 

 

forrás: index.hu

 




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top