Gazdaság

Egyre több 25 év alatti adósodik el

magyarnarancs.hu

A hitelek 40 százaléka autóra kell.






Egy év alatt jelentősen erősödött a lakosság hitelfelvételi aktivitása írja az Index a Netrisk pénzügyi összehasonlító oldala, a Bankkalkulátor.hu adatai alapján. A Netrisk az idei első negyedévben 26 százalékkal több személyihitel-igényt továbbított, ezek átlagos összege 1,48 millió forint volt. Ez 16 százalékkal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában mért 1,28 millió forintos átlagot.

 

A háromnegyed részben szabad felhasználású hitelekből álló állomány átlagos futamideje 51 hónap, átlagos THM-je (teljes hiteldíj mutatója) 14,5 százalék volt. Az igényelt személyi hitelek 14 százaléka haladja meg a 3 millió forintos összeget, szemben a tavaly év eleji 8 százalékkal. A hitelösszegek növekedésével párhuzamosan a havi törlesztőrészletek is növekedtek, átlagos összegük egy év alatt 12 százalékkal, 31 600-ról 35 400 forintra emelkedett.”

 

A vállalt törlesztőrészletek emelkedése összefüggésben van az ügyfelek jövedelmi helyzetének folyamatos javulásával. Az idei év első negyedében a személyi hitelt felvevők 24,1 százaléka rendelkezett havi 250 ezer forintot meghaladó jövedelemmel, ugyanez az arány 2016 elején 18,3, míg 2017 első hónapjaiban 21,1 százalék volt.

 






A Bankkalkulátor mintájában szereplő személyi hitelek szabad felhasználásúak. Azok közül ugyanakkor, akik a felhasználás tervezett célját konkrétan megnevezték, 48 százalékban adósságrendezésre, 40 százalékban autóvásárlásra, míg 12 százalékban ingatlanfelújításra költötték a felvett pénzt.

 

Míg egy évvel korábban még a 45 évnél idősebbek aránya 45 százalék volt, az idei első negyedévben 31 százalék tartozott ebbe a korcsoportba. Ugyanakkor jelentősen, a korábbi 5-ről 13 százalékra emelkedett a 25 éves vagy annál fiatalabb korosztály aránya.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top