Politika

Már most érezhető károkat okozott az MTA körüli botrány

Fotó: Merész Márton | 168ora.hu

Már most okozott érezhető károkat a Magyar Tudományos Akadémia körüli hercehurca, ugyanis voltak kutatók, akik elhagyták az intézményt, és vannak, akik erre készülnek – nyilatkozta az MTA elnöke, Lovász László a hvg.hu-nak.






 

Az elnök szerint nagyon eredményes és előremutató tárgyalások folytak és folynak még most is az MTA és az ITM között. Úgy véli, a felek kölcsönösen szeretnének egy olyan intézményhálózatot kialakítani, amely a legjobban szolgálja azt, hogy javuljon Magyarországon az innováció, és egyben a tudományos kutatások is még jobb mederben folyjanak.

 

– A tárgyalásokon megszületett egy szándéknyilatkozat, amit aláírtunk. A dokumentum leszögezte, hogy abban nincs egyetértés, hogy az intézethálózat az MTA égisze alatt működjön, vagy egy tőle független szervként. Ott tartunk, hogy az erre vonatkozó érveket megfogalmazzuk mindkét elképzelésre, és a közgyűlés elé tárunk minden olyat, ami szakmailag vállalható. A közgyűlés nem tud döntést hozni az intézethálózat új szerkezetéről, csak arról, hogy melyik megoldást támogatja, mert még a jelenleg érvényes törvények szerint működik a kutatóhálózat, ami az akadémiához rendeli. Ha a törvény változik, akkor az akadémia alapszabályát is meg kell változtatni – állapította meg Lovász László.

 

Megerősítette, hogy a kutatóintézetek időarányosan megkapták a pénzüket, 2019. első félévére ez durván megvan, a másodikra viszont még nincs megállapodás.

 






Arra a kérdésre, hogy okozott-e károkat az elmúlt majdnem egy év hercehurcája, Lovász László megerősítette, hogy igen.

– Sajnos igen, voltak kutatók, akik elmentek, és vannak, akik menni készülnek. Én azt remélem, ha megszületik a megállapodás, nyugodtabb légkör alakul ki, és a kutatók nem fognak külföldi állások után nézni, hanem joggal bíznak abban, hogy Magyarországon is találnak olyan kutatási lehetőségeket, amelyek hosszú távú kilátást nyújtanak

– jegyezte meg az elnök.

forrás



Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top