Politika

Nem árulja el a felcsúti fociklub, hogy miből jött össze a bevétele és miből telik 1,4 milliós átlagbérre a csapatnál

Fotó: pfla.com

A Puskás Akadémia FC az egyik leggazdagabb klub az országban, de nem tudni, miből finanszírozzák. Persze sejthető.






Esélyes, hogy tavaly a felcsúti Puskás Akadémia gazdálkodhatott a legtöbb pénzből az NBI-ben. A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a saját, rekordot döntő bevételei mellett a 100 százalékos tulajdonában álló Puskás Futball Club Kft. éves beszámolóját is közzétette. Ebből az derül ki, hogy nyereséges működés jellemzi a Kft. tavalyi működését, de az nem derül ki, hogy ez minek köszönhető. A bevételek és a fizetések mindenesetre csak úgy szárnyalnak – írja az mfor.hu.

A Puskás Akadémia FC NBI-es futballcsapata mögött álló gazdasági társaság viszont sem az értékesítésből származó, sem pedig az egyéb bevételeket nem részletezi beszámolójában. Ezért továbbra sem tudni, hogy minek köszönhető a 3,6 milliárd forintos tavalyi bevételük, de az egy év alatt elért 1,1 milliárdos bevételnövekedés sem.

 

A 3,6 milliárdos árbevétellel a Puskás gazdálkodási szempontból maradt az NBI élvonalában.

 

Az viszont valószínű, hogy a klub ezt nem jegyekből és bérletekből szedte össze. A magyarfutball.hu adatai szerint ugyanis a csapat az egyik legalacsonyabb átlagos nézőszámot tudhatja magáénak, a hivatalos adatok szerint az idei szezonban átlag 1101 néző volt kíváncsi rájuk a hazai meccseken. Ráadásul a televíziós közvetítések alapján a nézőteret elnézve még ez a szám is erős túlzásnak tűnik, de csak hivatalos adatok alapján tájékozódhatunk.






 

Ezt a számot azzal sem sikerült felduzzasztani, hogy a felcsúti Pancho Arénába látogató nézők egy része tiszteletjeggyel érkezhetett, mivel Felcsúton gyakran iskolásoknak, akadémistáknak, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cégek dolgozóinak ingyenjegyeket ajánlanak fel.

 

Nőttek a bevételek, de a kiadások is. Ez részben azzal magyarázható, hogy anyagköltségként többet számoltak el, és az igénybe vett szolgáltatások is sokkal többe kerültek 2018-ban. A 144 millióról 181-re emelkedő anyagköltség a dokumentum szerint döntően sportfelszerelés és mez költségből adódik. Ez annak fényében érdekes, hogy tavaly nyár óta már Mészáros Lőrinc ruhacége, a 2rule öltözteti a focistákat.






 

Fotó: Facebook/Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia

 

Személyi jellegű ráfordításként a 2017-es 1,5 milliárd után 1,9 milliárdot számolt el a Puskás FC Kft., ebből 1,5 milliárd forint a bérköltség. A portál azt írja, hogy mivel a létszám nem változott drasztikusan, jelentős béremelés lehetett a csapatnál.

Az átlagos bér így 1,1 millióról havi 1,4 millió forintra ugrott tavaly, ami 28 százalékos, az országos átlagot bőven meghaladó mértékű növekedés.

 

Az árbevétel növekedése ellenére egyébként az értékcsökkenési leírás elszámolása miatt csak 93,5 millió forint nyereség maradt a milliárdos bevételéből. Ez az összeg 2017-ben még 201 millió volt.






 

A FUNA eleve igen jó évet zárt, tavaly ugyanis összesen 13,3 milliárd forinthoz jutott. A beszámolók alapján adományokból, illetve taóból az elmúlt kilenc évben összesen 51 milliárd forint támogatással számolhatott az intézmény, de efölött még 3 milliárd forint egyéb költségvetési, illetve EU-s forrásokhoz is hozzájutott.

 

Az alapítvány, illetve a tao-támogatásokat nyilvántartó Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként komoly energiát fektet abba, hogy visszatartsa a kluboknak juttatott tao-pénzek adatait. A Transparency International Magyarország (TI) 2017-ben pert nyert a tárcával szemben, nagy nehezen kapta meg a szervezet a kimutatást. Ebből az derült ki, hogy a futballcsapatok közül a legtöbb tao-támogatást a Felcsút csapata kapta.

 






A Demokratikus Koalíció viszont bírósági ítéletek ellenére is évek óta hiába próbálkozik azzal, hogy hogy megszerezze Mészáros Lőrinc alapítványának tao-papírjait. Varju László országgyűlési képviselő megnyerte ugyan a 2015 előtti adatok kiadásáért indított pert, a szerződések azóta sem kerültek nyilvánosságra. Amikor az alapítvány már kifogyott a jogi lehetőségekből, az Emmi Szabó Tünde által vezetett sportért felelős államtitkársága ellenőrzést rendelt el a szervezetnél, az alapítvány pedig Budapestre küldte teljes könyvelését. Mészáros Lőrinc ezután közölte, hogy nem áll módjában eleget tenni a bírósági ítéletnek, mivel az alapítványnál még másolatok sem maradtak. A szervezet vizsgálatát azóta Szabó Tünde többször is elrendelte.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top