Politika

Rendkívüli: jön az újabb pofon – több ezres dühös tömeg vonul a főváros utcáin, elsöpörnék a kormányt

Forrás: hvg.hu

Az MTA szabadságát féltik.




 

Mint arról mi is beszámoltunk, lényegében államosítaná a kormány a tudományt, miután totális kontroll alá akarja vonni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit. A kutatóhálózatok leválásáról szóló tervezetet az Akadémia vezetősége hétfőn kapta meg, ekkor vált világossá, hogy az egyeztetési kísérletek semmit sem értek, Palkovicsék tényleg el akarják venni azokat az MTA-tól.

 

A kormány célja, hogy az MTA-nak juttatott uniós innovációs források felett is ő rendelkezhessen, Orbán szemlátomást nem tűri, hogy bármilyen forráskiosztás az ő beleegyezése nélkül történjen Magyarországon. Az MTA kutatói a héten még egy levelet is írtak Orbánnak, melyben jelezték, attól félnek, hogy a kormány tervei miatt egy teljes tudósnemzedék veszhet oda. A héten az Európai Bizottság jelezte, hogy kiáll a tanszabadság mellett, és alaposan Orbánék orrára fog koppintani, ha tovább folytatják az intézet elleni keménykedést.

ÍGY JUTOTTUNK EL VASÁRNAP ODA, HOGY TÖBB EZRES TÖMEG GYŰLT ÖSSZE A BELVÁROSBAN, HOGY KIÁLLJON AZ MTA MELLETT.

 

Szabadságot a tudománynak, szabadságot az Akadémiának című tüntetésükön rég nem látott tömeg gyűlt össze, a menet délután kettőkor gyűlt össze a Corvinus egyetemnél, onnan kezdtek el vonulni az Akadémia Széchenyi téri székházához. Eközben útba ejtették az ELTE BTK és a CEU épületét, többen felszólaltak. Mint mondták,

NEM FOGJÁK HAGYNI, HOGY A TUDOMÁNY SZABADSÁGA IS ODAVESSZEN,

a végsőkig ki fognak állni az MTA autonómiája mellett.




 

Ha valami különleges történik a tüntetésen, beszámolunk róla.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top