Belföld

Döntött a Kúria: lehet bűnözőnek nevezni Rogán Antalt

Már hosszú évek óta húzódott a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és Juhász Péter ügye, most ítélet született.




 
Döntött a Kúria abban az ügyben, ami még öt évvel ezelőtt robbant ki Juhász Péter, az Együtt volt elnöke és Rogán Antal között.

A 2014-es parlamenti választások során Juhász Péter több dologgal is megvádolta Rogán Antalt, példul azzal, hogy maffiózókkal üzletelt, ezért ő maga is bűnöző. Azzal is meggyanúsította a politikust, hogy több bűncselekménnyel vádolt Portik Tamással állt kapcsolatban. Portik egy tárgyaláson olyan tanúvallomást tett, hogy kenőpénzt adott Rogánnak, aki el is fogadta azt tőle.

Az ügyben 2016 nyarán lett volna az első szembesítés, akkor azonban Rogán Antal halaszthatatlan közfeladat ellátásra hivatkozva nem ment el, és bár megígérte, hogy a következő alkalommal már ott lesz, később kijelentette, hogy mégsem, mert ügyvédei szerint nem is kell megjelennie. Magyarázata szerint eredetileg el ugyan el akart menni, ám amikor rájött, hogy Juhász és Portik összejátszanak, elment a kedve tőle, és nem akar egy teremben lenni Juhász Péterrel.

A bíróság első fokon azt mondta ki, hogy a szabad véleménynyilvánítás érdekében a politikusi személyiségi jogokat kell korlátozni, Rogán pedig nem igazolt olyan érdeket, amit a bíróságnak szemmel előtt kellett volna tartani. A politikus a Kúriához fordult, de végül a testület helyben hagyta az első és a másodfokú bíróság döntését is

– írja az Index.

 

A Kúria is a vélemény-nyilvánítás szabadságának alkotmányban védett terjedelmét említi indoklásként, valamint azt is írják, hogy az értékítéletek fokozott védelmet kell, hogy élvezzenek a közügyekkel kapcsolatban.

A bíróságnak nem a felperesek szubjektív sértettség érzéséből kell kiindulnia, hanem külső objektív szemléletmódot kell alkalmaznia – áll az indoklásban.

Az ítélet szerint Rogán Antal és a belvárosi önkormányzat (amely szintén perelte Juhász Pétert) elvesztették a pert, ezért meg kell fizetniük a felülvizsgálati eljárás költségét az alperes Juhásznak.

 

Forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top