Egyéb

Elrejtenék a stróman hálózatot – titokban akarják folytatni a lopást

A kedd este benyújtott költségvetési salátatörvényben szúrta ki a G7, hogy a kormány megpróbálja korlátozni és fizetőssé tenni a cégadatokat.




 

Ezzel az intézkedéssel szeretné a kormány elérni, hogy teljesen átláthatatlan, kinyomozhatatlan legyen a strómanok céghálózatai, például Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségei.

Jelenleg az átláthatóság érdekében a Magyarországon működő cégek adatait viszonylag széles körben meg lehet ismerni, az egyelőre még ingyenesen működő, nyilvános online felületeken (cégközlönye-cégjegyzéke-beszámoló). Így akárki utána tud nézni az üzleti partnereinek, megtudhatja kik az ügyvezetők, tulajdonosok, mikor alapították a céget és milyen alaptőkével.

Az üzletemberek mellett természetesen újságírók is tájékozódhattak, így azok az üzleti körök, melyek egybeforrtak a politikával, kritizálták ezt a viszonylag átlátható rendszert, ami több nyugati országhoz képest még így is sokkal szigorúbb volt.

A lap a benyújtott költségvetési salátatörvényben észrevette, hogy az egyik rendelkezés “újragondolja az állam biztosított bárki számára elérhető ingyenes céginformációt”, mivel “a gyakorlati tapasztalatok szerint az ingyenes céginformációt biztosító állami szolgáltatást nem a szabályozási célnak megfelelően veszik igénybe”. Később a rendelkezésben úgy utalnak rá, hogy valakik “visszaélésszerűen” használják azt.

A javaslat szerint a tárolt elektronikus cégkivonat nem lesz elérhető, hanem majd egy “online valósidejű céginformáció biztosítására kerül sor”, az ingyenes cégadatok körét pedig később fogják tételesen meghatározni, ami a mostaninál sokkal szűkebb körre terjed majd csak ki.

Az adatok megismeréséhez majd a felhasználónak azonosítania kell magát, és így is korlátozva lesz, hogy havonta hány alkalommal kérhet le adatokat.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top