Egyéb

Mától érvényes: szabadon lehet képviselőket ráncigálni büntetlenül

Még 2018 decemberében egy kormányellenes tüntetés után ment át a tömeggel több képviselő is az MTVA épületéhez, ahol Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Varju László bementek az épületbe, majd őket később erőszakkal kidobták onnan a biztonságiak – közölte a 444.hu.

 




 

AZ ESETET KÖVETŐEN A KÉPVISELŐK FELJELENTÉST TETTEK A KÖZPONTI NYOMOZÓ FŐÜGYÉSZSÉGNÉL, MAJD A LEGFŐBB ÜGYÉSZSÉGNÉL IS, AZONBAN A FELJELENTÉSEIKET ELUTASÍTOTTÁK.

A közmédia Kunigunda úti székházában történt, a biztonságiak által elkövetett erőszakos intézkedésről több felvétel is készült, így a három képviselő pótmagánvád-indítványt nyújtott be, melyet a bíróság első fokon elutasított.

Hírlevélben azt közölte a képviselők jogi képviseletét elvállaló Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, hogy egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozva utasította el a képviselők indítványát a bíróság. Az indoklás pedig az volt, hogy a képviselők

“NEM HIVATKOZNAK TESTI SÉRÜLÉSRE VAGY BECSÜLETSÉRTŐ BÁNÁSMÓDRA, EZÉRT A VÁDEMELÉSNEK NEM ÁLLNAK FENN A FELTÉTELEI.”

A törvény szerint a sértett akkor kezdeményezhet pótmagánvád-indítványt, ha a bűncselekmény közvetlenül sértette vagy veszélyeztette jogát vagy jogos érdekét. A bíróság magyarázata szerint ebben az esetben csak akkor valósult volna ez meg, ha a képviselők testi sérülést vagy becsületsértő bánásmódot is elszenvedtek volna.

TEHÁT, MIVEL A BIZTONSÁGI ŐRÖK NEM VERTÉK MEG A KÉPVISELŐKET CSAK MEGRÁNGATTÁK, RÁNCIGÁLTÁK, TASZIGÁLTÁK ÉS KIDOBTÁK ŐKET AZ ÉPÜLETBŐL, ÍGY A SÉRTETTEK NEM ÉLHETNEK A PÓTMAGÁNVÁDDAL.

A bíróság még arra is hivatkozik, amire korábban az ügyészség is, tehát, hogy a képviselők nem hivatalos személyként jártak el az MTVA épületében, valamint, hogy a képviselők közintézményekbe való belépési joga csak a képviselői tisztség ellátásához, és az Országgyűlés működéséhez kötődik.

A TASZ azonban ezt nem tartja helyénvalónak; ez indokolatlanul szűkíti a képviselői munka fogalmát, mivel eszerint a képviselők csak a Parlament épületén belül tevékenykedhetnének. A jogvédők azonban úgy vélik, a belépési jogra azért van szükség, mivel “a képviselői munka jóval összetettebb, mint hogy azt az Országház épületére korlátozzuk“.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top