Belföld

A Jobbik hazazavarná az ország méltóságába belegázoló román nagykövetet

Felháborítónak és gyalázatosnak nevezte pénteki sajtótájékoztatóján Bencsik János az Úzvölgyében tegnap történteket. 

„A csendőrség asszisztálása mellett felhergelt román szélsőségesek köpködték, fenyegették, bántalmazták a katonatemetőt élőlánccal védelmező magyar nemzettársainkat”

– emlékeztetett a jobbikos országgyűlési képviselő.

 
Hozzátette: a román hatóságok külön ígéretük ellenére sem tettek semmit sem a temető, sem az ott összegyűlt magyarok védelmében.

“Az egész ügy bűzlik a román hatóságok szervezett provokációjától.”

 – mutatott rá a politikus.

Bencsik szerint példátlan botrány, hogy Románia nagykövete fittyet hányt a hivatalos külügyi bekéretésre, és egyszerűen el sem ment a találkozóra. A Jobbik követeli, hogy a kormány kezdeményezze a román nagykövet visszarendelését.

“Aki a legalapvetőbb diplomáciai szabályokat ilyen arrogáns módon semmibe veszi, aki hazánk méltóságába ennyire durván belegázol, azt egyszerűen haza kell zavarni!”

 – szögezte le Bencsik.

Hozzátette: követelik a román hatóságoktól

  • Az Úz-völgyi katonatemetőnél történt barbár támadás azonnali kivizsgálását
  • Az elkövetők mielőbbi példás megbüntetését
  • Az eredeti állapotok minél hamarabbi helyreállítását

A kormánytól pedig azt kérik, hogy minden lehetséges eszközzel, nemzetközi szervezetek bevonásával gyakoroljon nyomást a magyarság védelme érdekében. “Várjuk és elvárjuk a jogvédő szervezetek határozott fellépését is” – tette hozzá.

Sneider Tamás az úzvölgyi magyarellenes támadás miatt nyílt levélben fordult Kreszta Trajánhoz, a magyar Országgyűlés román nemzetiségi szószólójához.

„Tisztelettel kérem, hogy ezt a barbár, a XXI. század Európájában minden jóérzésű és törvénytisztelő ember számára egyaránt elfogadhatatlan cselekedetet nyilvánosan és a lehető leghatározottabban ítélje el, továbbá lehetőségeihez mérten tegyen meg mindent a román soviniszta indulatok lecsillapítása, a kölcsönös tisztelet, az egymás közötti párbeszéd, a tolerancia, az őshonos kisebbségek jogainak betartása és a békés együttélés előmozdítása érdekében!”

–    írja a Jobbik elnöke.

 

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top