Gazdaság

Másfél évtizedes rekordot döntött a májusi államháztartási hiány

Májusban 137,4 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya. Ezzel az idei év első öt hónapját az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 176,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti – közölte a Pénzügyminisztérium pénteken. Mivel már az 5. hónapban jár az év, és ehhez képest csak 17,7 százaléknál járunk, az éves cél betartását ez nem veszélyezteti, ugyanakkor a Portfolio idősora szerint 2004 óta nem volt ilyen magas a májusban a hiány.

 




 

A hiány összege áprilisban valamivel kevesebb, 102,9 milliárd forint volt, februárban viszont 209,3 milliárd a januári 244,5 milliárd forint többletet követően. Az idei év első öt hónapjában a központi költségvetés 253,4 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 25,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 51,5 milliárd forintos többlettel zártak.

Május végéig általános forgalmi adóból 367,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 91,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból 46,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 209,2 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában.

Az uniós fejlesztésekkel összefüggő költségvetési kiadások 608,1 milliárd forintot értek el, ezzel párhuzamosan 305,9 milliárd forintot utalt át az Európai Bizottság Magyarországnak. (Tavaly már 993,1 milliárd forint kifizetés történt az uniós programokra és még kevesebb, 162 milliárd forint támogatás folyt be május végéig.)

A közlemény szerint “a gazdasági folyamatok eddigi kedvező, illetve várható alakulása garantálja a költségvetés egyensúlyát és stabilitását”, és az évre kitűzött 1,8 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top