Külföld

Orbán médiarendszeréről beszélgettek a brit Parlament alsóházának külügyi bizottságában

Csak azért csinálja, hogy minél tovább kiterjessze a hatalmát, és nem veszi észre, hogy ezzel aláaknázza a demokratikus berendezkedést, magyarázta egy meghallgatáson a SME szlovák lap újságírója.

 




 

A globális médiaszabadságról, és közelebbről az orosz propagandagépezetről, dezinformációs hadviselésről rendezett meghallgatást a brit Parlament alsóházának külügyi bizottsága. Meghívták a finn Jessikka Arót, aki nyomozott újságíróként az orosz dezinformációs rendszer után, és megtapasztalhatta, amikor ellene fordultak: és álhíreket kezdtek el róla terjeszteni, ami miatt pereket indított, és meg is nyert. De az álhírek terjedtek róla, az orosz agymosás működött.

A másik megszólaló Beata Balogova, a szlovák SME újságírója, aki a kelet-európai orosz befolyásról beszélt. Egy ponton pedig kitért a magyar viszonyokra is. Pontosabban arról beszél, hogy politikusok annak érdekében, hogy hatalmon maradjanak, a szabad médiát támadják, és nem veszik észre, hogy ezzel a demokráciát rombolják. Magyarország ennek a példája, Orbán “a fake newst az állami doktrína szintjére emelte”, fojtogatja a független médiát, de nem azért, mert az oroszok támogatják, hanem egyszerűen minél tovább meg akarja őrizni a hatalmát. Önző, rövid távú politikai érdekek miatt a politikusok gyengítik a kritikát, és így próbálják megtartani a hatalmat. Ennek a kombinációja az orosz fake news gyárakkal nagyon komoly probléma lehet.

Az EU elítélte Orbán médiapolitikáját, mondja később Balogova, de mivel elmaradtak a komoly szankciók, felbátorította a hasonló aspirációkat dédelgető vezetőket – ha ilyet az EU-ban meg lehet tenni, akkor máshol is meg lehet ezt tenni, és ezzel utalhatunk a Strache-videóban megjelenő célokra és vágyakra.

 




 

A Magyarországról szóló rész 15:20:00-nál indul:

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top