Politika

Rendkívüli: valóra válhat Orbán rémálma – az ősellensége lehet a bizottsági elnök

Pestibulvar.hu

Manfred Weber pedig hivatalosan is kiesett a versenyből.




 

Már biztosan nem lesz az Európai Bizottság elnöke az Európai Néppárt csúcsjelöltje. Ezt Angela Merkel is megerősítette egy pénteki sajtótájékoztatóján, nem sokkal azt követően, hogy Emmanuel Macron is megtette a bejelentést.

 

Ismeretes, Weber jelöltsége azután került veszélybe, hogy a Macron-vezette liberálisok közölték az ő támogatásukra rászoruló Néppárttal, hogy konszenzusosabb jelöltet szeretnének Webernél. Emiatt állítólag egy ideig össze is zördült egymással az egyébként jó szövetségesnek számító Macron és Merkel, de Merkel végül beadta a derekát, így Weberből már biztosan nem lesz Juncker utódja.

Újabb fordulat következett azonban be az ügyben, amikor a német Die Welt egy jól értesült forrásra hivatkozva megírta,

HOGY AZ EU-TAGÁLLAMOK VEZETŐI ÉS AZ EP VEZETŐ KÉPVISELŐI AZ ELKÖVETKEZŐ KÉT NAPBAN TÁRGYALÁSOKAT FOGNAK FOLYTATNI FRANS TIMMERMANS JELÖLÉSÉRŐL.

 

A szociáldemokraták – köztük az MSZP – csúcsjelöltje bár korábban kevésbé tűnt reálisnak Webernél az EB-elnöki posztra, Weber kiesése miatt ez a helyzet most megváltozhat. Timmermans talán a létező legrosszabb forgatókönyv Orbán Viktorék számára, a holland képviselő több alkalommal is súlyos kritikákkal illette – nem egyszer Magyarországon – a Fidesz itthoni tevékenységét.




 

A Die Welt szerint az is elképzelhető, hogy arra fognak jutni, hogy egy harmadik jelöltet támogatnak, ebben az esetben a következő nevek forognak a mixben: a francia Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója, a bolgár Krisztalina Georgieva, aki jelenleg a Világbankot vezeti, valamint Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

 

Holnap rendkívüli EU-csúcsot tartanak, hogy tisztázzák a kérdést.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top