Belföld

Közel ezer orvos távozott külföldre Magyarországról tavaly

A szakdolgozók közül is több százan hagyták el az országot.

 




 

Továbbra is több száz orvos és szakdolgozó döntött úgy, hogy külföldön dolgozik tovább.

Tavaly 979 orvos és fogorvos kért külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt.

Az orvosok száma 50-nel kevesebb, míg a fogorvosok száma nőtt az előző adatokhoz képest.

A szakdolgozók közül 500-an távoztak más országba

– írta meg a Világgazdaság.hu.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Emberi Erőforrás-fejlesztési Főigazgatóság a honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint 2018-ban csökkent a külföldön munkát kereső orvosok száma az egy évvel korábbiakhoz képest. A statisztikák szerint az orvosok főleg Németországba és az Egyesült Királyságba mennek.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint a csökkenés oka lehet, hogy „az elmúlt években voltak pozitív döntések az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatban,

többlépcsős béremelésen vagyunk túl a szakdolgozók és az orvosok esetében is. Ám hozzá kell tenni, hogy nemcsak a nyugati országoktól vagyunk messze elmaradva, hanem a V4-ek átlagától is.”

A rezidensek esetében most már mindegyikük felveheti az ösztöndíjakat, ha a feltételeket vállalja. Nem fogad el hálapénzt, és legalább annyi ideig marad Magyarországon, mint amennyi ideig az ösztöndíjat kapta. Ám ők kimaradtak az elmúlt évek béremeléseiből, ezért célszerű lenne az ösztöndíjakat beépíteni az alapbérbe – mondta. Az ösztöndíj nem számít ugyanis bele például az ügyeleti vagy a nyugdíjalapba sem.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top