Gazdaság

Új területen robbanthat Orbán Viktor családja

Majdnem 23 hektárnyi területen kapott kutatási engedélyt Orbán Győző bányászati cége a Fejér megyei Gánt közelében a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) adatbázisa szerint. A közigazgatásilag a szomszédos településhez, Zámolyhoz tartozó, jelenleg többnyire még zöld területekre a miniszterelnök édesapjának tulajdonában álló Gánt Kő Kft. februárban szerezte meg az engedélyt, amely alapján 2023-ig kereshet dolomitot a térségben.

 




 

Az Orbán-család eddig is aktív volt a térségben, a most szerzett engedéllyel érintett telkek tőszomszédságában két bányájuk is működik. Ezeken azonban nem a Gánt Kő, hanem egy másik cégük, a szintén Orbán Győző többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft. végzi a kitermelést. Sőt, több dokumentum is arra utalt, hogy az új területeken is ez utóbbi társaság keresgélhet majd. Tavaly ősszel és az idén tavasszal ugyanis a Dolomit Kft. kapott engedélyt arra, hogy robbantásokat végezzen a térségben, mások mellett azokon a telkeken, ahol elvileg a Gánt Kő kutathat. Arról nem is beszélve, hogy a cégbírósághoz leadott adatok szerint a közelmúltban a telkek közül többet is bejegyeztek a Dolomit Kft. fióktelepeként.

Azaz a két cég, az engedélyt birtokló Gánt Kő és a csak részben Orbán Győző tulajdonában lévő Dolomit Kft. tevékenysége igencsak összefolyik.

A 23 hektár egyébként egyáltalán nem kevés. A Dolomit Kft. alig több mint feleekkora területen termelt ki eddig évi 100 ezer tonna dolomitot, a Magyar Narancs értesülései szerint pedig a jövőben megtízszereznék a kapacitást, és évi egymillió tonnát fejtenének ki ugyanitt. A kibányászott követ egyébként jellemzően építkezésekhez használják fel, ezért is hozta összefüggésbe a lap a jelentős bővítést a kormányzat által meghirdetett közel ezer milliárd forintos útépítés programmal.

Az Orbán-bányákból ugyanis elég gyakran szállítanak állami beruházásokra. Ezeken azonban a kormányfő családjának cégei sosem az adott közbeszerzések győzteseként, hanem a munkát elnyerő vállalat beszállítójaként tűnnek fel.

A Dolomit Kft. másik működő gánti bányájában az MBFSZ adatbázisa szerint porlódó dolomitot termelnek ki, amelyet elvileg mások mellett súrolószerek előállításához és utak behintésére használnak.

 

 




 

Az Orbán-bányák, illetve a miniszterelnök családjának cégei az elmúlt években nagyon hatékonyan és eredményesen működnek. A Direkt 36 múlt héten írt róla, hogy a Dolomit Kft. profitrátája az elmúlt tíz évben mindig a piaci átlag fölött mozgott, tavaly pedig az egész szektorban a legnyereségesebb cég volt. Ez is szerepet játszott abban, hogy a miniszterelnök szülei és testvérei 2015 óta 5,2 milliárd forintnyi osztalékot tudtak kivenni a cégeikből.

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top