Politika

Megbukott Orbán politikája – A világválság óta stagnál az életszínvonal Magyarországon

Az Eurostat legfrissebb adatai kimutatták, hogy az uniós országok közül egyedül a bolgárokat tudjuk megelőzni életszínvonal tekintetében.




 

A MAGYAR HÁZTARTÁSOK FOGYASZTÁSA GYAKORLATILAG STAGNÁL AZ UNIÓ ÁTLAGÁHOZ KÉPEST, TEHÁT 2017-BEN PONT UGYANAKKORA VOLT, MINT 2008-BAN, A GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉVÉBEN.

 

Ezzel szemben az állam fogyasztási kiadásai meglehetősen jobb képet festenek.

 

Az ATV híradásából kiderül, hogy egy átlag magyar család, miként éli meg mindezt:

“PLUSZ TÚLÓRÁKAT VÁLLALUNK, ILLETVE NAGYON ÁTGONDOLJUK, HOGY MIRE KÖLTÜNK.”

– mondta egy szécsényi család, akik akciós termékeket vásárlásával és leárazásokon vásárolt termékekkel próbálnak spórolni. Ők havonta fejenként 50 ezer forintból élnek, ami az utolsó forintig ki van számolva.




 

“Természetesen a legfontosabbak a hitelek törlesztése, amit még tíz évig fizetni fogunk, utána a mindenféle rezsi, rezsivel kapcsolatos számlák, és természetesen utána a gyermeknek az iskoláztatása.” – tette hozzá a családanya.

 

A riportban bemutatott család életszínvonala teljesen átlagosnak mondható Magyarországon, legalábbis az Eurostat friss adatai szerint. Az uniós országok árszínvonala közti különbségeket is figyelembe véve, a magyarok fogyasztási kiadásainál már csak a bolgárok háztartási kiadásai voltak rosszabbak az uniós átlagnál.

A GKI VEZÉRIGAZGATÓJA ELMONDTA, HOGY ENNEK “AZ EGYIK OKA AZ, HOGY A MAGYAR BÉRSZÍNVONAL AZ EU-ÁTLAGBAN IS A RENDKÍVÜL ALACSONY SZINTŰEK KÖZÉ TARTOZIK”.

 

A KSH héten kiadott jelentéséből az derül ki, hogy bruttó 364 ezer forintos átlagkeresettel számolnak a magyar családoknál. A valóság azonban sokkal rosszabb. A teljes körű adatokat figyelembe véve, körülbelül bruttó 290 ezer forinttal lehet csak számolni.

 

“Ez gyakorlatilag olyan 180 nettó körüli átlagot jelent. Na most ha belegondolunk a mai árszínvonalba, meg abba, hogy nagyságrendileg a magyar átlag kereső 180 nettót keres, akkor körülbelül kitalálhatjuk, hogy miért is ilyen rosszak az adatok.” – fejtette ki Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

EZZEL SZEMBEN A MAGYAR ÁLLAM HELYZETE NEM FEST ENNYIRE ROSSZUL MINT A MAGYAR ÁTLAGCSALÁDOKÉ.

 

Az adatok szerint az állam végső fogyasztási kiadásainak tekintetében, Magyarország nem a sereghajtók között szerepel, hanem a középmezőny végén.

 




“A tény az, hogy az állam Magyarországon úgy működik, hogy inkább preferálja azt, hogy az állam által elosztott pénzeken keresztül fogyasszanak többet a háztartások – itt körülbelül átlagos Magyarország elhelyezkedése -, mint hogy saját maguk költsék el a pénzüket.” – mondta Sík Endre a Tárki vezetője.

 

Az állam fogyasztási kiadásai közé sorolhatók például az utak, kórházak és sportlétesítmények.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top