Politika

Interjút adott Orbán Viktor tanácsadója – Fontos dolgokat árult el

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA

Az MTA-tól elvett kutatóhálózatok élére létrehozott Eötvös Loránd Kutatóhálózat Irányító Testületének elnöke, Maróth Miklós adott interjút a hvg.hu-nak. A lapnak Maróth elmondta, hogy előzetesen meg se kérdezték tőle, hogyan képzeli el az új rendszert, valamint se utasítást, se javaslatot nem kapott senkitől sem.




HOZZÁTETTE, HOGY A KORMÁNY NEM SZÓL BELE A TUDOMÁNYOS ÉLET MŰKÖDÉSÉBE, CSAK VAN, AMIRE TÖBB, ÉS VAN, AMIRE KEVESEBB PÉNZT AD MAJD.

 

Az interjúban kitértek arra is, Maróth korábban arról írt, hogy a mostani kormánytagoknak, Gyurcsányékkal szemben, nincs vagyonuk, valamint azt is írta, hogy a mostani botrányos közhangulatért egyedül az ellenzék tehető felelőssé.

 




Maróth elmondta, itt arra gondolt, hogy az ellenzék nem fogadja el a puszta tényeket, pedig ha elfogadnák, nem lenne ilyen botrányos a közhangulat.

HOZZÁTETTE, HOGY A KORMÁNY NEM TUD NORMÁLIS PÁRBESZÉDET KEZDEMÉNYEZNI AZ ELLENZÉKKEL, HA AZ FOLYAMATOSAN ROMLÁST ÉS VÉGVESZÉLYT KIÁLT, MIKÖZBEN A GAZDASÁG HELYZETE FOLYAMATOSAN JAVUL.

 

Az interjúban megkérdezték a kutatóhálózatok új vezetőjétől, mennyire bízik Palkovics Lászlóban azok után, hogy először azt mondta nem veszik el a kutatóintézeteket az MTA-tól, majd végül mégis ez lett a vége.

 

Maróth szerint:

“A KÜLÖNBÖZŐ IDŐPONTBAN ELHANGZÓ NYILATKOZATOKAT NEM LEHET EGYMÁSSAL KONFRONTÁLNI.

 

Az én fiam is azt mondta diákként, hogy soha nem nősül meg, aztán mikor abba a korba ért, mégis megnősült”.

 

Mikor megemlítették Maróthnak, hogy ezeket nem lehet párhuzamba állítani, ő azt mondta:

“DEHOGYISNEM. A HELYZET FOLYAMATOSAN VÁLTOZOTT, NEM ÚGY INDULT, HOGY EZT ELVESZIK”.

 

Az Akadémia harcáról is beszélt, amit a kormány csak halogatásnak nevezett. Maróth elmondta, hogy

“HA VALAKI MÁS ÜL A PÉNZES LÁDÁN, KÖNNYŰ BELÁTNI, MI LESZ A KÜZDELEM VÉGEREDMÉNYE.”

 

Kitért arra is, hogy ezentúl testületi elnökként fog Orbánnal beszélni, de ettől függetlenül még a miniszterelnök tanácsadója is marad. 2019 tavaszán három évre vállalta el ezt a feladatot, amit az irányítótestület vezetése mellett is ellát majd.

 

Aggályosnak tarthatta ennek a két fontos pozíciónak az egyszerre való ellátását,

ÍGY KIKÉRTE EZZEL KAPCSOLATBAN ORBÁN VÉLEMÉNYÉT IS, AKI SZERINT NINCS EZZEL SEMMI GOND, MEGTARTHATJA MINDKÉT POSZTOT.

 




Végül arra a kérdésre, hogy összeférhetetlennek tartja-e most a két munkakör betöltését, Maróth elmondta:

 

Nem Orbán Viktort képviselem a testület élén, hanem a tanácsadója vagyok. Az két külön dolog, én önállóan gondolkozom. A miniszterelnökről van egy mumuskép, de ő nem azon tanakodik egy sötét szobában ülve, hogy hogyan törjön borsot a magyar kutatók orra alá. Stratégiai döntéseket hoz, legutóbb arról beszélt, hogyan képzeli el a fejlődést 2030-ig.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top