Politika

Hivatalos: Nem magyar állampolgárok is regisztráció nélkül szavazhatnak az őszi magyar választásokon

nyugatifeny.hu

Minden könnyítést megkapnak.
Az EU magyarországi lakcímre bejelentett, de nem magyar állampolgáraiautomatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, így tehát – eltérően a korábbi EP-választástól – nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe – írja az MTI.

 

Az EP-választáson a magyar lakcímre (is) bejelentett uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat.

 
Az őszi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós (például román) állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti: részt vehetnek a voksoláson, és jelöltként is indulhatnak.

 

Mivel a választójog automatikusan megilleti őket, az EP-választástól eltérően nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

(MTI) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top