Gazdaság

Az átlagbér többszörösét keresik az országgyűlési képviselők

A parlamenti politikusok egészen pontosan 276 százalékkal – több mint két és félszer – magasabb összeget vihetnek haza, mint egy átlagos magyar.

 




 

Csaknem háromszor annyit keresnek a parlamenti képviselők Magyarországon, mint az átlagbér – számolt be róla az RTL Híradó.

Az mfor.hu készített összevetést arról, hogyan alakultak a képviselői fizetések az átlagbérhez képest az elmúlt években. Ebből kiderült, hogy 2014 óta a bruttó fizetés 54,9 százalékkal emelkedett, míg a parlamenti politikusok keresete 70-77 százalékkal. Vagyis a statisztika szerint a képviselők fizetése egyetlen év alatt nagyobb mértékben nőtt meg, mint az átlagbér az elmúlt 5 évben.

A képviselői alapbér most csaknem bruttó 1 millió forint, a frakcióvezetők viszont majdnem 2 milliót keresnek havonta. Összehasonlításképpen: jelenleg a magyar bruttó átlagfizetés 375 ezer forint. Tehát a képviselők egészen pontosan 276 százalékkal – több mint két és félszer – több pénzt vihetnek haza, mint egy átlagos magyar.

Az mfor.hu azt is megvizsgálta, melyik uniós országban keresik a legtöbbet az országgyűlési képviselők és ehhez képest hol állnak a sorban a magyar politikusok. Kiderült, hogy Görögországban a legnagyobb a különbség a képviselői bérek és az átlagbérek között, ott ugyanis az átlagfizetés 685 százalékát vihetik haza a politikusok. Románia a harmadik helyen áll 338 százalékkal, Magyarország pedig a 10. a sorban 276 százalékkal.

 




 

Dániában és Luxemburgban a legkisebb a különbség: előbbiben”csak” 139, utóbbi országban 135 százalékkal magasabb a parlamenti képviselők bruttó fizetése az ottani átlagbérnél.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban a magyar képviselők még így is kevesebbet keresnek, mint például 2006 és 2010 között.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top