Politika

Lesújtó vélemény Orbán volt helyettesétől: “problémák jelentkeztek az uralkodói udvartartásban”

Pestibulvar.hu

Stumpf István az első (1998-2002) Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztere volt, a köznyelv csak kancelláriaminiszternek nevezte, gyakorlatilag Orbán Viktor miniszterelnök helyettese volt, majd 2010-től alkotmánybíró lett.




 

Most leköszönő alkotmánybíróként A láthatatlan alkotmány trónfosztása avagy a politikai konstitucionalisták győzelme? címmel tartott előadásában az MTA Politikatudományi Intézetében, melyről a Magyar Narancs adott bő összefoglalót.

 




Stumpfról az őt közelebbről ismerők úgy vélik, elsősorban a szakszerűséget és a saját elveit teinti mértékadónak, távol áll tőle a politikai pártkatonáskodás. Mindezt alátámasztja alkotmánybírói tevékenysége során számos különvéleménye, mely szembe ment a Fidesz érdekeivel. Mostani előadásában sem kertelt: „Bár a választási regisztrációról letettek, a negyedik alaptörvény-módosítással az alkotmányba emeltek számos korábban alkotmányellenesnek mondott szabályt,

AMIT A SZAKIRODALOM VISSZAÉLÉSSZERŰ- VAGY FELÜLALKOTMÁNYOZÁSNAK NEVEZ.”

 

A volt kancelláriaminiszter szerint az lehetett az utolsó csepp Orbánnál az Alkotmánybírósággal szemben, amikor 2012-13 fordulóján előbb az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseit semmisítették meg, majd a választási regisztrációt nyilvánították alkotmányellenessé.

 

Az előadásban Stumpf kitért arra is, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felállításával és Rogán Antal felemelésével

“PROBLÉMÁK JELENTKEZTEK AZ URALKODÓI UDVARTARTÁSBAN”.

 

Mindezt mi egy Rogán-Lázár párviadalként éltük, meg, amiből első kanyarban Rogán került ki győztesként, bár szerintünk Lázárnak sem szálltak el a hosszútávú ambíciói.




 

Mint mondja, tulajdonképpen a mai rendszer egy prezidenciális berendezkedés, ma a miniszterelnök mindenféle kontroll nélkül határozhatja meg a kormány politikáját, nem egyszer előfordult, hogy a kormányban pénteken kitaláltak valamit, hétfőn pedig már meg is hozták róla a jogszabályt vagy beleírták az alkotmányba. Ma Magyarországon semmi nem korlátozza a kétharmados hatalmat az alkotmánymódosításban, míg más országokban találhatók garanciális elemek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top