Politika

Lelepleződött Orbán rendszere – Így működik a “független” sajtó

Pestibulvar.hu

A bajai önkormányzati lap pontosan megmutatja, hogyan működik ma Magyarországon a sajtó, hogyan befolyásolja a politika egy városi lap tartalmát. A Bácskai Napló (mikor még fideszes vezetésű volt az önkormányzat) azzal került be az országos médiába, hogy a Baján induló ellenzéki jelöltek arcképeit eltorzítva közölték. Volt akinek hosszú nyakat, másnak ferde orrot vagy épp kancsal szemet szerkesztettek és így ábrázolták őket – közölte az index.hu.




SZEPTEMBERBEN MIKOR AZ ELLENZÉK EZT SZÓVÁ TETTE, A LAP ÚGY REAGÁLT A TÖRTÉNÉSRE, HOGY AKKOR INKÁBB NEM IS KÖZÖLNEK KÉPET EGYIK JELÖLTRŐL SEM.

 

Végül a bajai önkormányzat az október 13-i választáson ellenzéki többségű lett, és a polgármesteri címet is a momentumos Nyirati Klára nyerte el. Látva a város politikai átrendeződését, a Bácskai Napló egy külön cikkben kért elnézést a képhamisításért amit korábban az ellenzéki jelöltekkel szemben csináltak, és arról írtak, hogy bíznak az új városvezetésben valamint nagyon sokra tartják a sajtószabadságot.

 

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a HVG-nek adott interjút, melyben beszélt a bajai ügyről is:

“Baján például a Fideszt brutálisan kiszolgáló lap főszerkesztőjét magához hívatta a polgármesterünk, és elmondta; vagy bocsánatot kér az olvasóktól, hogy hazudtak, vagy mennie kell. Ő az előzőt választotta,

AZTÁN MEGKÉRDEZTE, HOGY EZUTÁN MILYEN E-MAIL-CÍMRE KELL MAJD ELKÜLDENIE A CIKKEKET, MIRE NYIRATI KLÁRA ELMONDTA, HOGY NEM LESZ CENZÚRA TÖBBÉ, AZ LESZ A DOLGA, HOGY ÚJSÁGOT ÍRJON.”

 




A Bácskai Napló főszerkesztője, Géczy Zsolt korábban az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy a meghamisított képeket a fideszes vezetésű városházától kapták, arra a kérdésre pedig, hogy milyen mértékben szólt bele az önkormányzat a lap tartalmába, azt mondta:

“A DIREKTÍVÁK MEGVOLTAK”.

 

A bajai eset remekül tükrözi, hogyan működik ma Magyarországon az Orbán által kialakított rendszer, hogyan befolyásolja a politika egy városi lap működését. A hatalom megmondja, milyen tartalmat kívánnak látni az újságban, a cikkeket pedig megjelenés előtt ellenőrzik, ez pedig egy teljesen demokratikusan működő országban elképzelhetetlen lenne.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top