Politika

Még mindig szépen keresnek a bankok a volt devizásokon

hirzona24.com

Még 1200 milliárd forintnyi három hónapon belül átárazódó lakáshitelt cipelnek az egykori devizaadósok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezt hosszabb kamatperiódusra váltatná, amihez állítólag a Magyar Bankszövetséggel közösen készülnek intézkedési tervet kidolgozni. Csakhogy a bankok aligha szeretnének lemondani a régi adósokon elérhető extraprofitról.




A forintosítás keretében négy évvel ezelőtt körülbelül félmillió lakáshiteles 3500 milliárd forintnyi kölcsönét váltották át. Törvényben fektették le, hogy az új hitelek évente négyszer árazódnak át (irányadóként a háromhavi pénzpiaci kamatot határozták meg). Az ilyen gyors átárazódás miatt már egy ideje aggódik a jegybank. A hitelféken is úgy szorítottak, hogy az adósokat a hosszabb távra szól kamatfixálás irányába tereljék.

Úgy tűnik, az újonnan eladósodók meg is értették, mi a teendőjük. A friss lakáshitelek elsöprő többsége már hosszabb időre fixált kamatozású.  Jelenleg azonban – tudta meg a Napi.hu a jegybanktól – még mindig mintegy 1200 milliárd forintra rúg azoknak az egykori devizahiteleknek az állománya, amelyek legalább háromhavonta árazódnak át. A kamatok szinte biztosan bekövetkező emelkedése így őket igen gyorsan eléri majd.

Az MNB tavaly közzétett fogyasztóvédelmi jelentésében kitért arra, hogy a kamatszint mérsékeltebb, 1–3 százalékpontos változása is drasztikusan, mintegy egyharmadával emelheti a törlesztési terheket. Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitel havi törlesztője így 56,5 ezer forintról 72,8 ezer forintra nőhet. Az adósokat ez azért is érintheti váratlanul, mert a forintosítás óta szinte folyamatosan egyre kevesebbet kellett fizetniük.

 

A hitelintézetek diktálhatnak?

A kockázatok csökkentésének érdekében a jegybank szerint indokolt lenne a fennálló jelzáloghitelek esetében is a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek térnyerésének ösztönzése. Ennek ösztönzésére – nyilatkozta a Napi.hu-nak az MNB – a jegybank a Magyar Bankszövetséggel közösen dolgoz ki egy intézkedési tervet.

 




A cikk szerint pontosabb részleteket nem közöltek. Az pedig nyilvánvaló, hogy a bankok aligha lelkesednek egy ilyen ötletért. Igen jól keresnek ugyanis ezen az ügyfélkörön, kényelmesen magas nekik a forintosítás idején megszabott 4,5, illetve 6 százalékpontban maximalizált kamatfelár. Ha ezeket a hiteleket átváltanák a mostanában legjobban fogyó fogyasztóbarát lakáshitelre, akkor legfeljebb 3,5 százalékos kamatmarzzsal számolhatnának.

 

Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni, amit még tavaly nyáron írtunk meg. Az akkori hirtelen kamatemelkedés hatására ugyanis sok adós ijedt meg, és próbálta lakáshitelének kamatát lehetőleg a teljes futamidőre fixálni. Panaszolták azonban, hogy bankjuk finoman szólva sem tűnt túl készségesnek az ebben való együttműködésre (az esetekről és a bankok ezzel kapcsolatban adott válaszairól itt olvashat).

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top