Politika

Olyan választások elé nézünk, amelyekbe az egész világ beleremeghet

MTI-fotó: Kovács Tamás - az új országgyűlés megalakulása.

Nagyon izgalmas időszaknak nézünk elébe a következő választások szempontjából. Nemsokára olyan, az egész világra hatást gyakorló döntések születnek, amelyek egészen biztosan a történelemkönyv részeivé válnak.

Ha megnézzük 2020 fontosabb politikai eseményeinek naptárát, akkor rögtön az év elején kipipálhatjuk a három és fél éve húzódó Brexitet, ami csak az év első említésre méltó eseménye lesz, de biztos nem a legfontosabb. A brit kilépés ugyanis már lefutott, nehéz újabb gyökeres fordulatot elképzelni.




 

Az amerikai elnökválasztás viszont meghatározhatja egész évre a befektetők hangulatát. A szavazók november 3-án járulnak az urnákhoz, előtte azonban legalább ennyire fontos lehet, hogy ki lesz Donald Trump amerikai elnök demokrata párti kihívója.

Mi lesz a közvetlen közelünkben?

A legfontosabb talán a májusban esedékes lengyel elnökválasztás lehet, melyen a kormányzó Jog és Igazságosság párt jelöltje versenyezhet az ellenzéki elnökjelölttel. A 2019-es parlamenti választások eredményeinek ismeretében a kormánypárt továbbra is erős támogatottságot élvez, így alapesetben az általuk támogatott jelölt lehet az ország elnöke.

 




Az év első felében Szlovákiában és Szerbiában is parlamenti választásokat tartanak, majd várhatóan 2020 végén vagy 2021 elején jöhet a horvát és a román választás, melyek szintén izgalmasak lehetnek magyar szempontból is – foglalja össze a fontos eseményeket a Portfolio.hu.

 

Magyarországon minden fenekestül felfordulhat

 

A Publicus stratégiai igazgatója szerint a kisvárosokban és a falvakban csak akkor veheti fel az ellenzék a versenyt a Fidesszel, ha képes az egyeztetett jelöltállításra és világosabbá teszi üzeneteit.

„Hogyha az ellenzék fog tudni azért tenni, hogy ezen üzenetrendszereket átdolgozza olyanra, ami érthetőbb és megfoghatóbb, illetve szimpatikus az alacsonyabban iskolázottaknak, illetve a kisebb településen élőknek, akkor van érdemi esély ahhoz, hogy ’22-ben adott esetben győzelmet érjen el, persze csak egy összefogás mellett”
– árulta el Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója az ATV.hu-nak.

 

Az Ellenszél Momentum-közeli forrásai szerint a párt 2022-ben külön utakon kíván járni, és nem venne részt egy teljes körű összefogásban, ami katasztrófához vezetve az ellenzék egészére nézve. Tegnap levelet küldtünk a Momentum sajtóosztályának, hogy központilag is megerősítsék az információinkat, az alábbi kérdéseket tettük fel nekik:

– Momentum-közeli információim szerint a párt a 2022-es országgyűlési választásokra tudatosan külön készül, és nem kíván az MSZP-vel, illetve a DK-val együtt indulni. Megerősítik vagy cáfolják ezt az értesülést?

– “1 az 1 ellen, vagyis minden körzetben egy esélyes jelölt győzhet a Fidesz jelöltjével szemben” – mit gondolnak erről a kijelentésről? A Momentum is egy közös jelölt mögé kíván beállni az egyéni körzetekben?

– cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a párttól, amint reagálnak, új beszámolóval jelentkezünk.




 

A 2022-es választás tétje óriási, az ahhoz vezető út pedig kikerülhetetlen, így egy össszehangoltság nélküli, széthúzó ellenzék akár már most borítékolhatja a Fidesz fölényes győzelmét.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top