Politika

A szomszédban is lefőtt a kávé az Orbáni-politikának: elsöprő győzelmet aratott a baloldal Horvátországban

hirhugo.hu - Index

A horvát elnökválasztás második fordulójának lezárulta után készült exit-poll felmérések alapján csúnyán leszerepelt Orbán Viktor horvát haverja. Ugyanis Zoran Milanović szociáldemokrata volt miniszterelnök vélhetően a szavazatok 53% százalékát szerezte meg, míg az eddigi elnök, az Orbáni-politikát folytató jobboldali Kolinda Grabar-Kitarović 47%-ot kapott csak.




 

A 2015-ös bukása után Milanović most új, elnöki szerepben visszahozta a balközép SDP-t a mélyrepülésből déli szomszédunknál.

 

A mostani eredmény azután született, hogy december 22-én, az elnökválasztás első fordulójában Milanović meglepetésszerűen a legtöbb szavazatot kapta, míg Grabar-Kitarović dolgát egy másik jobboldali jelölt, a szlavóniai Miroslav Škoro is nehezítette.

Noha papírforma szerint Škoro szavazói sem baloldaliak, a jobboldali és az Orbáni-politikára jellemző autokrata tendenciákat mutató HDZ elnöke vélhetően annyira népszerűtlen volt a horvát választók szemében, hogy még egy az egy elleni versenyben is inkább a baloldali jelöltre szavaztak.

 




A második forduló előtti kampányt ismét színesítette, hogy december 30-án egy zágrábi bíróság két év börtönre ítélte a magyar MOL vezérigazgatóját, Hernádi Zsoltot, 2011-es, Ivo Sanader akkori horvát kormányfőt megvesztegetni kívánó akciója miatt, amellyel azt kívánta elérni, hogy az INA horvát olajtársaságot kenőpénzért cserébe a MOL privatizálhassa.

 

Az ügy szimbolikus jelentőségűvé vált a horvát szuverenitás szempontjából, ezt pedig vélhetően most az Orbán Viktorékkal kevésbé szívélyes viszonyban lévő Zoran Milanović tudta a javára fordítani.

 

A propaganda média nem fog beszámolni arról, hogy már csak hazánkba van, igaz egyre szűkölő tábora az Orábáni politikának, ezért kérjük oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lássa Orbán haverjai Európa szerte leszerepelnek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top