Politika

Újévi mészárlás: hány nőnek kell még meghalnia, hogy Orbán lépjen?- asztalra csapott az MSZP-s vezető

hirhugo.hu

Hány nőnek kell meg meghalnia az Isztambuli Egyezmény ratifikálásához?- tette fel nyílt levelében a kérdést Gurmai Zita, az MSZP képviselője, miután bejárta a sajtót a zalaegerszegi férfi újévi mészárlása. Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról, furcsa módon Európában az Ormány-kormány nem hajlandó ezt aláírni… Íme a politikus teljes levele:
 

Az újév első hétvégéjén újabb tragédia történt, egy zalaegerszegi férfi megölte élettársát, majd feladta magát a rendőrségen, egy budapesti férfi pedig szintén a hétvégén egyszerűen nyakon szúrta barátnőjét. Az esetek a nők elleni erőszak újabb példái, és még csak januárt írunk.

 

Ne feledjük, hogy az elmúlt év utolsó heteiben került nyilvánosságra a brutálisan megvert Orosz Bernadett ügye, aki jelen állás szerint saját kérése ellenére sem kap megfelelő védelmet az eset után. És persze ne feledkezzünk meg a szintén nagy visszhangot kapott győri anyagyilkossági ügyről sem.

Az MSZP Nőtagozatának elnökeként is évek óta jelzem itthon és különböző nemzetközi fórumokon a tarthatatlan helyzetet: a magyar kormány 2014 óta nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, amelynek látható következményei vannak.
 

A nyilvánosságra került esetek azt bizonyítják, hogy a hatóságok, az illetések államigazgatási szervek, nem értik, nem látják, nem ismerik a sajnálatos történetek előzményeit, illetve az esetek várható következményeit, egyáltalán nincsenek felkészülve ezekre, az említett történetekből pedig feltűnően egyre több van Magyarországon.

 

Néhány héttel ezelőtt képviselőtársaimmal újabb határozati javaslatot nyújtottunk be az Isztambuli Egyezményhez való halaszthatatlan csatlakozásról. Az általam készített „A nők elleni erőszakról szóló isztambuli egyezmény: eredmények és kihívások” című jelentést az Európa Tanács parlamenti közgyűlése néhány hónappal ezelőtt a plenáris ülésén fogadta el.

 

A jelentés szövege több javaslatot is megfogalmaz a továbblépéshez, az Isztambuli Egyezmény alkalmazásához.

 

2019 novemberének végén az Európai Parlament sürgette az Egyezmény ratifikálását azon tagállamok esetében, amelyek ezt még nem tették meg. A parlamenti szavazásnál a fideszes képviselők itt is tartózkodtak. Legutóbb Gulyás Gergely jelentette ki, hogy nem fogják az Országgyűlés elé vinni az Isztambuli Egyezményt.

 
Pedig a magyar kormánynak minden rendelkezésére áll: ismerik az Isztambuli Egyezmény tartalmát, szakmai szervezetek véleményét, az előbb említett jelentést és láthatják a megdöbbentő, többször gyilkossággal végződő eseteket, amelyek már nem túlzás mondani, szinte hetente látnak napvilágot. A kormány ennek ellenére sem lép tovább az Egyezmény ratifikációjának ügyében.

 

A parlamenti munkában eddig is minden lehetőséget megragadtunk, hogy elérjük a megfelelő jogszabály-módosításokat. Én viszont abban bízom, hogy az a nyomás, amely a nyilvánosságra került esetek kapcsán keletkezik, cselekvésre bírja majd a kormányzatot, mert ennek a sorozatnak így sosem lesz vége. A magam részéről a továbbiakban is minden lehetséges politikai és szakmai fórumon jelezni fogom, hogy nincs idő késlekedni. A további késlekedés, az esetleges újabb halálesetek pedig a Fidesz lelkén fognak száradni.

 

A Hír Hugó által megkérdezett szakértőnk szerint, a ratifikáció fő akadálya, hogy Magyarország még több pontban nem teljesítette az egyezményben foglaltakat és szomorú, hogy az Orbán-kormánynak nem volt 8 év elég, hogy a 2011-ben keletkezett európai egyezménynek megfeleltesse Magyarországot.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top