Gazdaság

Orbán Viktor: még mindig igazságtalan az EU költségvetési javaslata

Címlapkép forrása: Európai Unió, Európai Tanács médiatár, DARIO PIGNATELLI

Még mindig tisztességtelen, sportszerűtlen és igazságtalan az Európai Unió 2021-2027-es időszakra vonatkozó költségvetési javaslata, ilyen jelzőket használt ma Orbán Viktor magyar miniszterelnök azután, hogy Brüsszelben találkozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével. A magyar kormányfő szerint azért sportszerűtlen az új költségvetési terv, mert olyan módosítások vannak benne, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába kívánnak pénzeket átcsoportosítani.

 

 
Orbán azután nyilatkozott újságíróknak, hogy szombaton Portugáliában a Kohézió Barátai nevű országcsoport vezetőivel tanácskozott a témában, most pedig azzal az emberrel, aki az egész költségvetési alkufolyamat motorja, hiszen az állam- és kormányfői testület elnöke.

Charles Michel egyébként február 20-ra rendkívüli EU-csúcsot is összehívott a témáról és kiszivárgott hírek szerint addig kell maradniuk az állami vezetőknek ezen, amíg meg nem egyeznek. Ennek a csúcstalálkozónak az előkészítését szolgálta a mai Orbán Viktor-Charles Michel találkozó.

nyilvános program szerint magyar kormányfő előtt ma a lett miniszterelnökkel egyeztetett az Európai Tanács elnöke, holnap az észt, szlovák, belga és olasz kormányfővel, a hét során pedig összesen 16 állami vezetővel teszi ezt meg.

EZ AZ ELKÉPESZTŐ DIPLOMÁCIAI NAGYÜZEM IS AZT JELZI, HOGY AZ EURÓPAI TANÁCS ELNÖKE TÉNYLEG DÖNTÉSRE AKARJA VINNI A DOLGOT A FEBRUÁR 20-I CSÚCSTALÁLKOZÓN. EHHEZ KÉPEST ORBÁN VIKTOR HÉTVÉGÉN MÉG ARRÓL BESZÉLT, HOGY NAGYON TÁVOLIAK AZ ÁLLÁSPONTOK, MA PEDIG ARRÓL, HOGY MÉG MINDIG TISZTESSÉGTELEN AZ AJÁNLAT.

 
 

Egy minapi brüsszeli értesülés szerint a magyar kritikák ellenére nagyon szűk a költségvetési mozgástér, azaz Charles Michelnek a sokféle érdek összehangolása mentén nem nagyon van lehetősége érdemben több, jobb ajánlatot adni a magyar kormánynak.

A magyar miniszterelnök a mai brüsszeli egyeztetés után magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta, sűrű félév várható, még minden kérdés nyitott, amelyek között az unió 2020 utáni hétéves költségvetése, a migráció, a digitalizáció és a bővítés kérdése szerepel.

Az unió 2020 utáni, hétéves költségvetésére utalva azt mondta, az eddig bemutatott tervezet nem változtat az előző hét év rossz gyakorlatán. Olyan igazságtalanságok vannak benne, mint az, hogy a Brüsszelben elosztott pénzügyi alapok esetében a szegényebb országok részesedése 5 százalék, miközben a népességük 20 százalékát teszi ki Európának. Az igazságtalanságok orvoslásában semmiféle javulás nem mutatkozik – húzta alá.

Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is – fogalmazott Orbán Viktor.

 

 

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top