Politika

Orbánék egy hatalmasat rúghatnak az önkormányzatok alá- Ez lehet a bosszú?

hirhugo.hu

Orbánék egy hatalmasat rúgnak az önkormányzatok alá, ráadásul a kormány ismét az emberek helyett a multik oldalára áll, hiszen a cégek lesznek a tervezett intézkedésnek a nyertesei, az emberek pedig az egyértelmű vesztesei.




 

Hozzányúlnak az önkormányzatok legbiztosabb bevételi forrásához. Ugyanis változhat az iparűzési adó alapja, amennyiben a kormány támogatja a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülésén körvonalazódó javaslatait. Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a részleteket a délelőtti tájékoztatóján. A cégek számára kedvező módosítások készülnek az iparűzési adónál.

 

A miniszter szerint az Iparűzési adó átalakítására a gazdasági növekedés ösztönzése miatt van szükség. Mint fogalmazott, ez az adófajta megmaradt a kilencvenes évek keretei között. Több cég és szervezet jelezte az elmúlt években, hogy milyen hátrányai vannak az önkormányzati hatáskörben lévő adónak.

A tanács ülésén háromféle javaslat fogalmazódott meg. Az egyik az értékcsökkenés leírása az adóalapból, ami 850 ezer vállalkozást érintene. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságának szélesítését – a tervek szerint ötszörös mértékben – 1800 vállalkozás tudná most igénybe venni. Végül napirenden van a feltöltési kötelezettség decemberről májusra tolása, ami a társasági adó esetében már megvalósult.




 

A miniszter szerint ezekkel az intézkedésekkel javítani lehetne a cégek likviditását. Most az elemzések elvégzésén van a sor, így kérdésünkre nem tudott válaszolni a kérdésünkre, hogyan kárpótolják az önkormányzatokat a kieső bevételért (ez azért fontos, mert az iparűzési adó a legnagyobb és kiszámítható bevételi forrás a településeken, 2018-ban összesen 711,2 milliárd forint folyt be a helyi kasszákba). A miniszter szerint az önkormányzatok véleményét is meg fogják kérdezni az adóváltozásról.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top