Politika

Még mindig titkolják, mennyiért vette meg az állam, Mészáros veszteséges erőművét

Mészáros Lőrinc Kép: Népszava

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opustól, februárban vásárolta meg az állami MVM a veszteséggel működő Mátrai Erőművet, bár azt azóta se árulják el, hogy mennyiért – közölte a 444.hu.
 

Indoklásuk szerint azért nem adnak ki semmilyen információt, mivel a tranzakció még mindig nem zárult le teljesen.

 

Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára azt azonban leszögezte:

ANNAK SEMMI KÖZE AZ ADÁSVÉTELHEZ, HOGY AZ MVM EGYIK LEÁNYVÁLLALATA PONT AKKOR VETT FEL EGY ÓRIÁSI HITELT, AMIKOR MEGVETTÉK MÉSZÁROSTÓL AZ ERŐMŰVET.

 

Az MVM ZG Solat Kft. több ingatlanára mintegy 9,2 milliárd valamint 3,8 milliárd forint jelzálogot jegyzett be február közepén a Magyar Fejlesztési Bank.

 

Az is tény, hogy az állam egy veszteséges céget vásárolt meg, mivel a közgyűlésre beterjesztett mérleg szerint, a 2019-es évet 5,99 milliárd forint mínusszal zárta a Mátrai Erőmű.

 
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken tartott egy sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, hogy “korszerűsítve, a lignitfelhasználáson alapuló széntechnológia kivezetésével hosszútávon biztosítható a Mátrai Erőmű működése”.

 

Arra pedig, hogy mi oka volt az államnak megvásárolni Mészárostól a veszteséges erőművet, azt válaszolta, hogy ennek gazdasági, ellátásbiztonsági, munkahely- és klímavédelmi okai voltak.

 

Az erőmű 2015-ben és 2016-ban még 13,6, majd 6,5 milliárd forintos üzleti nyereséget termelt, majd a széndioxid kvóta drasztikus drágulása miatt 2017-ben és 2018-ban már 10,7, majd 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott.

A VESZTESÉGES ÉVEK ELLENÉRE, TAVALY 11 MILLIÁRD FORINT OSZTALÉKOT TUDTAK KIVENNI MÉSZÁROSÉK A CÉGBŐL,

mindezt a szabad eredménytartalék terhére, ráadásul az erőmű tavaly még kapott egy 7 milliárdos állami támogatást is, most pedig a felcsúti üzletember sikeresen túladott rajta.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top