Politika

Hagyni fogják meghalni a 80 évnél idősebb koronavírusos betegeket Olaszországban, ha nem lesz elég intenzív ágy

nyugatifeny.hu

Hirtelen túl sok lett a beteg, nem jut mindenkinek lélegeztetőgép.




Drámai a helyzet az új koronavírus miatt az észak-olaszországi Piemont régióban, ahol terv készült arra, hogy

  • a 80 év feletti
  • vagy más okok miatt súlyos betegséggel küzdők

esetében megtagadhatják az intenzív osztályon való kezelést, ha nem lesz elég kapacitás – többek között ez áll abban a dokumentumban, amelyet Torinó válságkezelő csoportja állított össze, és a brit The Telegraph birtokába jutott.




 

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy halálra ítélik ezeket a betegeket.

 

A tervezet összecseng azzal, amiről Christian Salaroli bergamói aneszteziológus számolt be közel egy hete a Corriere.it-nek.




 

Mint elmondta, a bergamói kórházban a kórházi erőforrások és az intenzív ágyak száma véges, ezért

életkor és az egészségi állapot alapján döntik el,

mely kritikus állapotban lévő beteget tudják intubálással lélegeztetni, a többiekről lényegében lemondanak. Olyan ez, mint a háborúban.

 

A brit lap úgy tudja, a tervezet szerint akkor kerülhetne valaki a koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt intenzív osztályra, ha 80 év alatti, vagy a társbetegségeket összegző pontozórendszer (Charlson Comorbidity Index) alapján kevesebb mint öt pontja van.

 

Az orvosoknak azt a lehetőséget is mérlegelniük kell, hogy mennyi esélye van a páciensnek felépülnie egy újjáélesztésből.

 

Ilyen döntésekre természetesen csak akkor kényszerülnek az orvosok, ha már nincs elég kapacitás a súlyos betegek kezelésére, de amilyen mértékben terjed a járvány Olaszországban, ez a pillanat valószínűleg eljön.

 

Luigi Icardi, Piemont egészségügyi tanácsadója azt nyilatkozta:

„soha nem akartam ilyen pillanatot megélni”.

 

A dokumentumban foglaltak azonban túlterheltség esetén kötelezővé válhatnak, és a fenti túlélési kritériumok alapján kell dönteni, hogy ki kaphat intenzív kezelést, és ki nem.




 

A lap szerint a dokumentum már csak a technikai-tudományos bizottság jóváhagyására vár, mielőtt kiküldik az olasz kórházaknak, amely egész Olaszországban érvényes lehet az ottani kormányzati források szerint.

 

(The Telegraph / Magyar Hang nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top